Diari Més

Demanen un pla nacional per a afectats per asma greu que optimitzi l'atenció

A Espanya prop de 2 milions de persones tenen asma, segons SEDIMA

El doctor Cristian Romero realitza una prova d'esforç específica relacionada amb l'asma a la Vall d'Hebron el 25 d'abril del 2019.

Les partícules dièsel poden provocar asma als nensACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'asma greu representa «el major grau de complexitat dins de la patologia asmàtica», com expliquen des de la Societat Espanyola de Directius de la Salut (SEDISA). Per això, es necessita millorar el seu abordatge amb una major capacitació dels professionals. Perquè aquest tipus d'asma sol resistir els tractaments tradicionals i sembla que res aconsegueix fer-li efecte.

A causa de tots els reptes que l'asma greu suposa, des de SEDISA, en la celebració de la jornada «Reptes i Mesures necessàries per a l'atenció integral del pacient amb asma greu» es va reivindicar la necessitat d'un pla nacional. En aquest alguns punts claus són la reivindicació de la patologia, la millora en la capacitació dels professionals i optimitzar l'atenció als pacients.

Quines són les característiques de l'asma greu?

L'asma greu presenta una simptomatologia similar a l'asma normal. Les sibilancies, sensació d'obstrucció de les vies respiratòries, dispnea, tos, etc. No obstant això, en l'article Asma severa en adults: enfocament, diagnòstic i tractament, aclareixen que s'han de complir amb una sèrie de requisits perquè l'asma diagnosticada es pugui considerar greu.

El primer és que hi ha un control molt pobre dels símptomes, i és que aquest és un dels problemes principals de l'asma greu. Malgrat l'ús d'inhaladors l'asma no reacciona bé a aquesta mena de solucions. El segon, fa referència a la durada d'un episodi d'asma que pot arribar a ser de fins a 3 dies i una gran freqüència dels mateixos que afecten la vida del pacient.

El tercer dels requisits per a una asma greu és la gravetat que la simptomatologia provoca en els pacients i que els porta fins a l'hospitalització. La ventilació mecànica pot ser necessària moltes vegades en aquesta mena de pacients, sent ingressats en la unitat de vigilància intensiva. L'últim és l'obstrucció de les vies aèries que perdura després de l'ús del broncodilatador.

En pla nacional d'asma greu, necessari

Hem de tenir en compte que la gravetat d'aquesta mena d'asma eleva les probabilitats de mortalitat. De fet, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) «s'estima que, en 2019, l'asma va afectar 262 milions de persones i va causar 461 000 morts». No és una malaltia que hagi de tractar-se a la lleugera i molt menys si estem parlant de l'asma greu.

És per això que des de SEDIMA, la reivindicació d'un pla nacional és vital i necessari. Fa falta conèixer molt més la malaltia, donar-li la importància que té i fer moltes més recerques. Així mateix, la coordinació entre especialitats serà vital per a un abordatge complet i adequat per als pacients que, a vegades, no estan ben diagnosticats.

Comptar amb el suport de l'Institut Nacional de l'Asma Greu (INAG) serà fonamental, així com crear unitats per a l'asma greu i millorar la capacitació assistencial. Són molts els canvis que si es duguessin a terme beneficiarien als pacients diagnosticats amb aquesta malaltia que en moltes ocasions fa que les seves vides corrin perill.

tracking