Diari Més

La detecció precoç del càncer de còlon aconsegueix la supervivència del pacient en el 90% dels casos

Els experts recomanen participar en un cribratge a partir dels 50 anys

Imatge d'arxiu del sistema

La detecció precoç del càncer de còlon aconsegueix la supervivència del pacient en el 90% dels casos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El càncer és un grup de malalties molt variades amb característiques molt diferents. I és normal que en molts casos es quedin al nostre cap algunes de les idees més dramàtiques i severes, un motiu pel qual no és rar que les persones pensin en el càncer com una malaltia sempre incurable i gairebé sempre letal; no obstant això, aquest no és necessàriament el cas de tots els tumors que existeixen i, a més, depèn molt de les precaucions que es prenguin.

Per això, en el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon, la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) recorda que la prevenció i la detecció precoces del càncer colorectal poden aconseguir la supervivència en el 90% dels casos.

Aquesta dada és especialment significatiu si tenim en compte que es tracta del tumor més diagnosticat al nostre país: en 2021, la incidència es va estimar en 43.581 nous casos, la qual cosa constitueix un 10% del total dels càncers diagnosticats, i sent el segon en freqüència en dones i homes després dels càncers de mama i pròstata, respectivament.

Per això, des de l'organització recomanen participar en el programa de cribratge de cada Comunitat Autònoma si es tenen més de 50 anys i mantenir uns hàbits dietètics i un estil de vida saludables (seguir una dieta baixa en greixos i rica en verdura, fruita, calci i vitamina D; reduir les carns vermelles; no fumar; fer exercici sovint; moderar la ingesta d'alcohol) com a mesures crucials per a prevenir aquest tipus de càncer i els seus pitjors desenllaços.

«Es recomana parar esment al còlon per a saber detectar si hi ha un canvi en el ritme intestinal, canvis de pes o sang en femta, i incorporar la seva cura a la nostra rutina de salut seguint les recomanacions dels experts, tal com fem amb la prevenció d'altres càncers», ha dit l'experta de la FEAD, Cristina Carretero Ribón.

Les principals proves de cribratge són la detecció de sang oculta en femta i la colonoscòpia. Aquesta segona es realitza només en cas de donar positiva la prova de detecció de sang oculta en femta. Es tracta de la mesura més efectiva per a reduir la incidència i la mortalitat del càncer de còlon tant per cost, com per eficàcia i per la qualitat de vida que proporciona als pacients.

tracking