Diari Més

Aquests són els aliments que has d'evitar si prens paracetamol

Encara que és un fàrmac segur, té algunes interaccions que s'han de vigilar

Imatge d'arxiu de pastilles.

Pastilla, pastilles

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A l'hora de consumir qualsevol medicament, per molt comú que sigui, sempre és convenient obrar amb la màxima cura per a evitar qualsevol efecte indesitjat. Així, és molt important tenir en compte les possibles interaccions del fàrmac amb altres medicaments i amb diferents aliments.

El paracetamol és un analgèsic i un antipirètic (és a dir, és capaç d'alleujar uns certs dolors lleus o moderats i baixar la febre) d'ús molt comú i de venda lliure a Espanya. És, en definitiva, un d'aquests medicaments que estan en la farmaciola de la majoria de les llars.

En principi, i sempre ateses les pautes i a les dosis marcades per la fitxa tècnica, es tracta d'una substància completament segura per al nostre organisme. No obstant això, cal tenir en compte algunes consideracions.

Més enllà de les variades interaccions que pot tenir amb diferents fàrmacs, l'efecte del paracetamol pot veure's alterat també si es consumeix amb determinats aliments.

En primer lloc, cal destacar que si ho consumim juntament amb altres aliments, la seva velocitat d'absorció es veurà notablement reduïda. Això no és necessàriament un problema, però no és el més recomanable si es requereix un alleujament ràpid; l'efecte és més prominent si hem consumit molts aliments rics en hidrats de carboni o pectines, com són en el primer cas el pa, la pasta o les patates i en el segon les fruites com les pomes, taronges, mandarines, llimones, groselles, mores, plàtans o préssecs i les verdures com la pastanaga, el tomàquet, la patata o els pèsols.

L'efecte de l'alcohol en el paracetamol

En segon, el que hem d'evitar costi el que costi és el consum de paracetamol al costat de begudes alcohòliques (o abans de consumir-les, o després de consumir-les). En general, no és molt recomanable barrejar alcohol i medicaments, però prendre's un paracetamol per a pal·liar els efectes de la ressaca pot resultar especialment nociu.

I és que tant el paracetamol com l'alcohol es metabolizan en el fetge mitjançant un enzim conegut com CYP2E1, i tots dos produeixen metabòlits hepatotóxicos (que produeixen danys en el fetge). Normalment, existeix una substància protectora, el glutatió, que neutralitza la major part d'aquests metabòlits; però, quan el paracetamol i l'alcohol es consumeixen junts, la quantitat de substàncies hepatotóxicas pot sobrepassar l'efecte protector del glutatió, incrementant el mal en el fetge.

tracking