Diari Més

L'EMA aprova Evusheld, l'antiviral d'AstraZeneca contra el coronavirus

Es pot administrar a majors de 12 anys i redueix el risc d'infecció per covid-19 en un 77%

Una de las sedes de la farmaceútica AstraZeneca en EEUU.

Oxford frena les proves en menors de la seva vacuna desenvolupada amb AstraZenecaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha donat suport aquest dijous a l'ús del fàrmac Evusheld, format per dos anticossos monoclonals desenvolupats per la farmacèutica AstraZeneca per a la prevenció de la covid-19 en majors de 12 anys abans d'una possible exposició al SARS-CoV- 2, el virus que provoca aquesta malaltia.

El comitè de medicaments humans (CHMP) de l'EMA va recomanar a la Comissió Europea autoritzar la comercialització de Evusheld, format pels principis actius tixagevimab i cilgavimab, dos anticossos monoclonals dissenyats per unir-se a la proteïna espiga del virus que causa la covid-19 a dos punts diferents.

«Quan els anticossos Evusheld s'adhereixen a la proteïna espiga, el virus no pot ingressar a les cèl·lules per multiplicar-se i no pot causar la infecció per covid-19», assenyala l'agència.

El CHMP va avaluar les dades d'un estudi clínic en què van participar més de 5.000 persones i que va mostrar que aquest fàrmac, administrat en dues injeccions de 150 mg de cadascun dels anticossos monoclonals, va reduir el risc d'infecció per covid-19 en un 77%.

La durada de la protecció contra el virus s'estima en almenys sis mesos i el fàrmac només s'ha d'administrar a persones més grans de 12 anys amb un pes mínim de 40 kg, encara que les dades de l'estudi analitzat es van recopilar abans de l'aparició de la variant òmicron i la seva subvariant, per la qual cosa aquestes podrien ser menys sensibles a aquest preparat.

L'agència avaluarà les properes setmanes si un règim de dosificació alternatiu podria ser apropiat per a la prevenció de la covid-19 resultant de variants emergents.

L'EMA creu que aquest medicament és, a més d'eficaç, segur, ja que els seus efectes secundaris van ser generalment lleus, amb un petit nombre de persones que van reportar reaccions al lloc de la injecció o hipersensibilitat.

Aquest còctel podria ser clau en la protecció de les persones amb un sistema immunodeprimit, on les vacunes contra la covid-19 disponibles fins ara no han provocat l'efecte desitjat a l'hora de protegir contra aquesta malaltia.

tracking