Diari Més

Les morts per tuberculosi pugen a Europa per primera vegada en dues dècades

Aquesta continua sent una de les malalties infeccioses més mortals del món, la segona després de la covid-19

Imatge d'arxiu d'un laboratori

La tuberculosi es pot transmetre fins i tot en estat de latènciaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les morts per tuberculosi han pujat per primera vegada a Europa en dues dècades pels retards o la manca de diagnòstics a causa de les interrupcions dels serveis provocades per la pandèmia de coronavirus, ha alertat l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

La regió europea de l'OMS -que inclou 53 països, entre ells Rússia i diverses antigues repúbliques soviètiques- ha registrat 21.000 morts per tuberculosi el 2020, un 5% més que l'any anterior, mentre que a la Unió Europea (UE) i el Espai Econòmic Europeu (EEE) la pujada va ser del 6,7% fins a 3.800.

El nombre de casos registrats ha experimentat en canvi una sensible caiguda, «probablement accentuada per la pandèmia de covid-19, que ha obstaculitzat la detecció i la notificació», consta en un informe elaborat per l'OMS i el Centre europeu de prevenció i control de malalties (ECDC).

Així, a tota la regió europea es van registrar per sobre de 160.000 casos, un 35 % menys, i a la UE/EEE, uns 33.000, un 44 % menys interanual.

«La tuberculosi continua sent una de les malalties infeccioses més mortals del món, segona només després de la covid-19, i la tuberculosi resistent als fàrmacs constitueix una gran preocupació», ha advertit l'OMS, que considera necessària «inversió urgent», sobre tot tenint en compte el context de la pandèmia.

Els patrons epidèmics i les tendències varien molt dins de la regió europea: encara que hi figuren nou dels trenta països amb més càrrega de tuberculosi multiresistent (MDR-TB), la majoria de la UE/EEE se situa en nivells de baixa incidència.

El director de l'OMS-Europa, Hans Kluge, ha ressaltat en un comunicat que la reducció en el nombre de casos supera les expectatives i també reflecteix els avenços en test i les estratègies de tractament, encara que ha alertat de la pujada de les morts per tuberculosi ocasionada per la pandèmia.

«Per assegurar un progrés continuat, necessitem introduir més enfocaments innovadors i efectius en el diagnòstic i el tractament de la tuberculosi i les seves variants resistents als fàrmacs», ha assenyalat Kluge, coincidint amb el Dia Mundial de la Tuberculosi.

tracking