Diari Més

El risc de patir fugida capil·lar amb les vacunes de Pfizer i Moderna augmenta i pot ser greu i mortal

L'Agència Espanyola del Medicament ha dit que es tracta d'un fenomen extremadament rar

Primer pla d'un vial de la vacuna de Moderna contra la covid-19 que ha arribat a Catalunya.

L'Agència Europea de Medicaments avala vacunar els adolescents d'entre 12 i 17 anys amb ModernaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) s'ha fet eco en el seu últim Informe de Farmacovigilància de possible nou efecte secundari detectat després de l'administració de les vacunes de ARNm Spikevax (abans Moderna) i Comirnaty (elaborada per Pfizer-BioNTech) contra el virus SARS-CoV-2. Concretament, es tracta de la síndrome de fugida capil·lar.

Es tracta d'un trastorn molt poc freqüent i d'etiologia desconeguda que provoca brots de fugides massives de plasma dels vasos sanguinis a les cavitats del cos, la qual cosa al seu torn causa una caiguda de la pressió arterial que pot ocasionar insuficiències orgàniques i fins i tot la mort.

Apareix sovint associat a infeccions, neoplàsies hematològiques, malalties inflamatòries i uns certs tractaments antineoplàsics; i sol anar precedit d'alguns dies de símptomes inespecífics com a irritabilitat, fatiga, dolor abdominal, nàusees, augment de la set i augment brusc de la massa corporal.

Una associació tènue

Cal assenyalar, no obstant això, que en tot cas seria un esdeveniment molt poc freqüent; l'avaluació de la EMA (Agència Europea de Medicaments) que ha motivat aquesta revisió es basa en 11 casos registrats després de l'administració de 559 milions de dosis en el cas del sèrum de Moderna i en 44 casos registrats després de l'administració de 2.000 milions de dosis en el cas del de Pfizer.

I, de fet, l'associació és tènue. Encara que en el cas de la vacuna Spikevax la EMA si que conclou que existeix una possible associació causal entre l'aparició d'un brot d'aquesta síndrome en persones amb antecedents de la condició, en el cas de la Comirnaty considera que l'evidència disponible és insuficient per a establir tal associació.

Malgrat això, en l'últim cas sí que explicita que el risc continuarà sota estreta vigilància i que es 'prendran les mesures apropiades en cas necessari'.

En qualsevol cas, el risc no és del tot nou. Amb anterioritat, s'havia detectat (també amb una incidència molt baixa) associat a l'administració de les vacunes de Janssen i AstraZeneca, una circumstància que ha motivat que la EMA hagi sol·licitat que s'inclogui com a advertiment en la fitxa tècnica.

tracking