Diari Més

Una neuròloga considera que el canvi d'hora d'estiu no és saludable

Els rellotges s'hauran d'avançar una hora aquest cap de setmana

A les tres de la matinada caldrà posar les dues.

Canvi d'hora la matinada del dissabte al diumengePixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El canvi d'hora d'estiu es produeix tots els anys l'últim diumenge del mes de març, per la qual cosa enguany serà durant la matinada del diumenge 27 de març de 2022, quan a les 02.00 hores passaran a ser les 03.00 hores.

Però malgrat que es continua fent, no tots els experts coincideixen a posar-se d'acord sobre si val la pena o és beneficiós.

Beth Ann Malow, professora de Neurologia i Pediatria en la Universitat de Vanderbilt, els Estats Units, ha escrit un article en The Conversation en el qual es mostra contrària al canvi.

Malow parla de la «evidència que vincula la transició anual a l'horari d'estiu amb un augment dels accidents cerebrovasculars, els atacs cardíacs i la falta de somni en els adolescents».

«Passar de l'horari d'estiu a l'horari estàndard cada novembre en fer retrocedir els rellotges una hora és relativament benigne. Si bé algunes persones poden sentir-se desequilibrades i necessitar algunes setmanes per a recuperar-se, la recerca no ho ha relacionat amb impactes greus en la salut», diu l'autora.

«Tanmateix, saltar cap endavant és més dur per al cos. Això es deu al fet que l'hora del nostre rellotge s'avança una hora; en altres paraules, sembla que són les 7.00 encara que els nostres rellotges marquen les 8.00. Per tant, és un canvi permanent a la llum del matí durant gairebé vuit mesos, no sols el dia del canvi o unes poques setmanes després», explica.

«Això és particularment notable perquè la llum del matí és valuosa per a ajudar a establir els ritmes naturals del cos: ens desperta i millora l'estat d'alerta. Si bé encara no es coneixen les raons exactes, això pot deure's a l'efecte de la llum en l'augment dels nivells de cortisol, una hormona que modula la resposta a l'estrès, o a aquest efecte de la llum en l'amígdala, una part del cervell involucrada en les emocions», afegeix Malow.

«Per contra, l'exposició a la llum més tard en la nit retarda l'alliberament de melatonina en el cervell, l'hormona que promou la somnolència. Això pot interferir amb el somni i fer que dormim menys en general, i l'efecte pot durar fins i tot després que la majoria de les persones s'acostumen a perdre una hora de somni al començament de l'horari d'estiu», diu la neuròloga.

«Basant-me en abundant evidència que l'horari d'estiu no és natural ni saludable, crec que hauríem d'abolir l'horari d'estiu i adoptar un horari estàndard permanent», conclou l'autora.

tracking