Diari Més

La covid augmenta el risc de patir diabetis tipus 2

Els estudis demostren que el pàncrees humà també pot ser un objectiu del virus SARS-CoV-2

Imatge d'arxiu d'una prova per detectar la quantitat de glucosa a la sang.

Un medicament contra la diabetis serveix també per baixar pesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les persones que han passat la covid-19 tenen un risc més gran de desenvolupar diabetis tipus 2, segons un estudi de científics alemanys que publica Diabetology.

La investigació va analitzar pacients de coronavirus juntament amb altres que patien infeccions agudes de les vies respiratòries superiors, que solen estar causades per un virus, i el resultat va ser que el risc relatiu de desenvolupar diabetis tipus 2 va ser un 28 % més gran en el primer grup que al segon.

Els estudis demostren que el pàncrees humà també pot ser un objectiu del virus SARS-CoV-2 i que després d'una infecció s'ha observat una reducció del nombre de grànuls secretors d'insulina a les cèl·lules beta i un deteriorament de la secreció d'insulina estimulada per la glucosa.

A més, després de la malaltia, alguns pacients desenvolupen resistència a la insulina i presenten nivells elevats de glucosa a la sang, encara que no tinguessin antecedents de diabetis.

Un grup del Centre Alemany de Diabetis (DDZ) i el Centre Alemany de Recerca sobre la Diabetis (DZD) van realitzar un estudi retrospectiu del març del 2020 al gener del 2021 i el seguiment va durar fins al juny passat

Les dues cohorts -coronavirus i infeccions agudes de les vies respiratòries superiors- es van aparellar quant a sexe, edat, assegurança mèdica, mes de diagnòstic de la covid-19 i comorbiditats (obesitat, hipertensió, colesterol alt, infart de miocardi, accident cerebrovascular ).

Durant el període d'estudi, es va diagnosticar Covid-19 a 35.865 persones i les anàlisis van mostrar que els pacients amb aquesta malaltia «van desenvolupar diabetis de tipus 2 amb més freqüència», va indicar el primer signant de l'estudi Wolfgang Rathmann, del DDZ.

La infecció per SARS-CoV-2 pot provocar un fort alliberament de substàncies de senyalització proinflamatòries (citoquines) i l'activació del sistema immunitari pot persistir durant mesos després d'una infecció pel SRAS-CoV-2 i perjudicar l'eficàcia de la insulina.

Fins ara no estava clar si aquests canvis metabòlics són transitoris o si la covid-19 augmenta el risc de diabetis persistent.

Tot i que és poc probable que la diabetis de tipus 2 suposi un problema per a la gran majoria de les persones amb covid-19, els autors van recomanar a qui l'han passat que estiguin atents als signes i símptomes d'advertència, com ara la fatiga, la micció freqüent i l'augment de la set.

tracking