Diari Més

Creen un algorisme que prediu risc de càncer de colón abans de fer una colonoscòpia

Amb una simple anàlisi de sang els pot calcular una diagnosi positiva

Imatge d'arxiu d'anàlisi de sang.

Desenvolupen una nova anàlisi de sang que pot diagnosticar el nivell de depressióPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Laboratori d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Infanta Elena de Huelva ha desenvolupat un algorisme bioquímic que, aplicat al cribratge de càncer de còlon, permetrà predir amb una alta sensibilitat el risc de tumor maligne abans de realitzar una colonoscòpia o qualsevol altra tècnica invasiva.

Aquest treball ha estat guardonat, durant la celebració de la XXVIIII edició del Congrés de la Societat Andalusa d'Anàlisis Clíniques i Medicina de Laboratori (SANAC), amb el Premi a la Millor Comunicació presentada, ha informat el centre hospitalari en un comunicat.

L'algorisme matemàtic presentat en el congrés està basat en el model de regressió logística multivariant, que permet amb els resultats de només una simple anàlisi de sang calcular la probabilitat diagnòstica de càncer de còlon en pacients asimptomàtics però amb algun factor de risc, així com en pacients amb alguna sospita clínica de càncer colorectal.

Es tracta d'un estudi prospectiu de tall transversal en el qual es van incloure a 221 persones de manera consecutiva que es van sotmetre a una colonoscòpia per indicació clínica durant els mesos d'octubre de 2018 a juny del 2019.

L'anàlisi multivariant va permetre la construcció d'un model de regressió logística binària amb 4 variables independents (edat, ferritina, calprotectina i antigen carbohidratado 72.4), que va presentar una àrea sota la corba del 94%, amb un major rendiment en homes, un 96,6%, que en dones, un 90,5%.

Igualment, l'equació predictora va ser utilitzada per a detectar els casos de càncer colorectal enfront de subjectes sans i pacients amb malalties digestives relacionades de naturalesa benigna; com a resultat es va obtenir una sensibilitat mitjana pròxima al 95%, amb una bona especificitat.

Tal com informen els autors, ara el següent projecte immediat és continuar amb l'estudi ampliant el nombre de pacients participants per a poder realitzar un estudi multicèntric amb altres hospitals de tercer nivell, que permeti un procés de validació objectiva de la fórmula proposada en el context clínic del diagnòstic precoç del càncer de còlon.

Segons l'informe 'Les xifres del càncer a Espanya 2019', realitzat per la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica, el càncer de còlon és el càncer de major incidència a Espanya, on la supervivència als cinc anys se situa actualment per sobre de la mitjana dels països europeus.

tracking