Diari Més

Aquest és l'embotit que augmenta el risc de càncer de còlon si el menges diàriament

Un grup d'investigadors ha apuntat a la carn processada en el punt de mira

Imatge d'arxiu de bacó.

Aquest és l'embotit que augmenta el risc de càncer de còlon si el menges diàriamentPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Menjar carn vermella o processada, fins i tot una quantitat moderada al dia, està relacionat amb un major risc de patir càncer d'intestí. Així ho confirmen els últims estudis sobre aquesta qüestió realitzats per la unitat d'epidemiologia del càncer de la Universitat d'Oxford sobre una base de mig milió de participants britànics d'entre 40 i 69 anys.

En les recerques liderades per l'equip del doctor Timothy J. Key, les persones que menjaven 76 grams de carn vermella processada al dia (que és el que inclou una hamburguesa) tenien un 20% més de probabilitats de desenvolupar càncer colorectal en comparació amb altres persones que reduïen a un terç la quantitat ingerida i que podria ser equivalent a la d'una rodanxa de pernil.

En l'estudi també van concloure que ingerir carn processada, com les salsitxes, la cansalada viada, la cansalada o el bacó, suposava un risc major de patir càncer de còlon. La possibilitat augmentava un 20% per cada 25 grams de carn processada, que és bàsicament el que representa una tira de bacó.

En aquest sentit, «una petita quantitat de carn processada sembla tenir el mateix efecte carcinogen que una gran quantitat de carn vermella», va comentar el professor Tim J. Key. Segons el servei Nacional de Salut (NHS) del Regne Unit, una llesca de pernil conté 23 grams de carn processada, mentre que un bistec a la graella conté 163 grams de carn vermella.

L'objectiu d'aquest estudi, finançat per l'Institut de Recerca del Càncer del Regne Unit, és recomanar a les persones que mengen més de 90 grams de carn vermella i processada al dia que el redueixin a 70 grams.

«Els nostres resultats suggereixen de manera concloent que les persones que mengen carn vermella i processada quatre o més vegades a la setmana tenen un major risc de desenvolupar càncer d'intestí que les que mengen carn vermella i processada menys de dues vegades per setmana», va declarar el doctor Key

L'Organització Mundial de la Salut va concloure en 2015 que hi ha suficients evidències per a classificar la carn processada com a «carcinògena per als humans» i l'inclou en el grup de substàncies més perilloses per a la salut juntament amb el fum del tabac, l'alcohol, el plutoni i l'aire contaminat.

tracking