Diari Més

Un fàrmac redueix un 32% el risc de mort en càncer de mama hereditari

Els resultats de l'estudi han impulsat l'aprovació d'aquesta medecina per part de les autoritats sanitàries dels Estats Units

L'estudi obre la porta en un futur a noves estratègies combinades d'immunoteràpia i tractaments en càncer de mama HER2+.

La localització i activitat de les cèl·lules immunes, claus per tractar un tipus de càncer de mamaVall d'Hebrón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fàrmac Olaparib redueix en un 32% el risc de mort en càncer de mama precoç d'alt risc i de tipus hereditari, amb mutacions de gens BRCA1 i BRC2.

Són l'últims resultats de l'estudi Olympia que ha presentat el seu investigador principal, Andrew Tutt, en una sessió plenària virtual de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO).

Aquestes dades actualitzen els presentats al juny de 2021, que ja demostraven una reducció del 42% en el risc de recaiguda en pacients amb mutacions BRCA1 i BRCA2, els gens implicats en el desenvolupament del càncer de mama hereditari.

Els resultats d'aquesta segona anàlisi demostren una millora tant estadística com clínicament significativa en la supervivència global (SG) després d'un any de Olaparib com a tractament adjuvant -teràpia complementària que s'administra després del tractament primari-, en comparació amb el placebo.

Concretament, s'ha demostrat una reducció d'un 32% del risc de mort en pacients amb càncer de mama precoç HER2 negatiu d'alt risc i mutacions de la línia germinal del BRCA.

«Olympia demostra que Olaparib redueix el risc de reaparició del càncer i augmenta la supervivència global en pacients amb una variant patogènica hereditària en els gens BRCA1 o BRCA2, la qual cosa poden marcar un abans i un després en el tractament d'aquestes pacients perquè ofereixen la possibilitat d'una curació», ha afirmat la doctora Judith Balmaña, que ha treballat en l'estudi i és membre del grup de recerca SOLTI, a més de formar part de la Unitat de Càncer de Mama del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).

Aquests resultats han impulsat ja l'aprovació del fàrmac per part de les autoritats sanitàries estatunidenques de la FDA divendres passat per a la població diana i en el context adjuvant, la qual cosa suposa un canvi en la pràctica clínica.

El tractament ja estava aprovat en el context metastàsic i ara ha aconseguit la indicació en fases inicials de la malaltia.

En l'estudi Olympia intervenen 1.836 pacients amb càncer de mama hereditari i Espanya es troba en el sisè lloc d'entre els països que més participants han aportat.

Vuit de cada deu participants en aquest assaig en fase III patien concretament el subtipus triple negatiu, el més freqüent en pacients amb càncer de mama hereditari i amb menys opcions de tractament més enllà de la quimioteràpia.

tracking