Diari Més

Un estudi mostra que els vasos sanguinis utilitzen una comunicació basada en petites molècules per regular l'obesitat

Els investigadors indiquen que no són només tubs que transporten sang, sinó que perceben les alteracions de l'organisme

L'estudi ha estat publicat a la revista 'Nature Metabolism'.

Un estudi mostra que els vasos sanguinis utilitzen una comunicació basada en petites molècules per regular l'obesitatPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi liderat pels laboratoris de l'Institut d'Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras i el Centre d'Investigació Cooperativa en Biociències (CIC bioGUNE) de Biscaia ha demostrat que els vasos sanguinis són uns actors centrals en el desenvolupament de l'obesitat. L'estudi revela un mecanisme pel qual les cèl·lules dels vasos sanguinis instrueixen les cèl·lules grasses. «Els vasos han estat històricament considerats com tubs inerts de transport de sang, però estem descobrint que perceben les alteracions en el nostre organisme i hi responen regulant i organitzant la funció dels múltiples teixits», afirma la doctora Mariona Graupera, que ha liderat amb el doctor Arkaitz Carracedo l'estudi, publicat a la revista 'Nature Metabolism'.

Els investigadors han centrat els esforços a identificar el mecanisme pel qual els vasos conversenamb el teixit adipós. Anys de recerca han permès concloure que els vasos sanguinis utilitzen un llenguatge de comunicació basat en petites molècules per instruir el teixit adipós.

Els adipòcits, en resposta al missatge dels vasos, alliberen grasses. Els vasos capten aquestes grasses com a aliment per proliferar. «És paradoxal que el mecanisme pel qual els vasos produeixen metabòlits sigui idèntic al que recentment vam descriure en el context del càncer de pròstata», diu el doctor Carracedo.

Mentre que els vasosactiven aquest procés durant un augment controlat de la proliferació, les cèl·lules tumorals ho fan d'una manera descontrolada. «Ha estat un procés en què hem hagut de recórrer al càncer per entendre l'obesitat», recalquen els investigadors.

L'obesitat és una malaltia epidèmica multifactorial que està íntimament relacionadaamb el desenvolupament de múltiples patologies i té l'origen en l'expansió exacerbada del teixit adipós.

tracking