Diari Més

Les persones amb aquest grup sanguini tenen més probabilitats de contagiar-se de covid

Es creu que el grup A té majors probabilitats de sofrir malaltia greu pel SARS-CoV-2

Imatge de mostres de sang.

Les persones amb aquest grup sanguini tenen més probabilitats de contagiar-se de covidPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de fa temps se sap que hi ha persones que semblen tenir un major risc que unes altres de contreure la covid i de sofrir les formes més greus de la malaltia. El perquè d'això s'ha buscat en molts llocs, i un d'ells és en la sang.

Així, recentment un estudi publicat en la revista PLOS Genetics ha analitzat més de 3.000 proteïnes en la sang a la recerca d'aquelles que es relacionen amb una major severitat del quadre clínic. Amb aquest objectiu en ment, han identificat sis que semblen associar-se a un major risc de covid-19 greu i vuit que, per contra, s'associen a una malaltia més lleu.

El grup A, de major risc

Entre les quals han catalogat com a preocupants, que pertanyen a la família dels enzims endocannabinoides, es troba l'AB0, responsable de determinar el grup sanguini de cada persona.

Això reforça treballs anteriors que han trobat que entre els positius per covid el grup sanguini més freqüent és l'A. Cal destacar que això implica que els seus glòbuls vermells expressen antígens de tipus A en la seva superfície i la seva plasma conté anticossos contra els antígens B.

Altres proteïnes que s'han associat a un major risc de sofrir complicacions greus són la CGNT4, la CD207, la RAB14, la C1GALT1C1 i la FAAH2. Per contra, les altes concentracions de SELL, SELE, PECAM-1, LCTL, SFTPD, KEL, ATP2A3 i ICAM-1 semblen traduir-se en una menor probabilitat de sofrir complicacions greus a conseqüència de la malaltia.

De tota manera, els propis investigadors recorden que encara que això confirma aquestes sospites, fins ara no ha estat possible determinar la naturalesa concreta de la relació entre el perfil de proteïnes i la gravetat de la malaltia. En aquest sentit, encara és necessari investigar més a fons la qüestió.

El que si que opinen és que, continuant per aquesta senda, aprofundir en la relació que existeix entre les proteïnes en sang i la gravetat de la covid-19 pot ser un punt de partida en el desenvolupament de noves teràpies, especialment preventives.

tracking