Diari Més

Aconsegueixen detectar el càncer de pàncrees en fase inicial amb una anàlisi de femta

L'assoliment ha estat responsabilitat d'un equip espanyol en col·laboració amb investigadors europeus

Imatge d'arxiu

La combinació de medicaments que podria acabar amb el càncer de pàncreesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El càncer de pàncrees, un dels més letals que es coneixen, té la particularitat de ser especialment difícil de detectar fins que ha aconseguit estadis molt avançats.

No obstant això, ara un equip de científics adscrits al Centre Nacional de Recerques Oncològiques (CNIO)i al Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL)podria atallar aquest problema gràcies a una signatura molecular de 27 microorganismes en mostres de femta que podrien predir un alt risc deadenocarcinomapancreàtic ductal, el tipus de càncer de pàncrees més freqüent, i fins i tot diagnosticar els estadis més primerencs de la malaltia.

De fet, i tal com explica en un comunicat elCNIO, totes dues institucions ja han sol·licitat la patent a fi de dissenyar un kit de diagnòstic de càncer de pàncrees que detecti aquests genomes en mostres de femta de manera ràpida, no invasiva i barata.

Els resultats de la recerca, publicats en la revista especialitzadaGut, parteixen de la premissa (suportada per un important volum d'evidència científica) que uns certs microorganismes pertanyents al nostre microbioma podrien jugar un paper important en l'origen i el desenvolupament deladenocarcinomapancreàtic ductal.

Així, els autors del treball van analitzar el microbioma de 136 individus, a partir de mostres de saliva, femta i teixit pancreàtic, i van acompanyar aquest enfocament amb informació epidemiològica i clínica detallada.

D'aquesta manera, van trobar que el microbioma més fortament associat amb el càncer de pàncrees era el fecal, més que l'oral. Concretament, els casos de càncer de pàncrees s'associaven a una signatura de 27 microorganismes, principalment bacteris, presents en la femta. Aquesta signatura, a més, era apreciable des dels estadis més primerencs fins als més avançats.

La troballa ha estat posteriorment validat en un estudi independent dut a terme sobre 5792metagenomesfecals de 18 països diferents.

En l'actualitat, el garbellat dels tumors de pàncrees tendeix a limitar-se a les famílies en les quals hi ha agregat de casos, la qual cosa representa no obstant això un percentatge petit del total dels casos. La idea, llavors, és poder desenvolupar un kit diagnòstic que pugui estendre aquesta cobertura i identificar a les persones de risc abans fins i tot que la malaltia aparegui.

tracking