Diari Més

Una nova teràpia amb ultrasons elimina el tremolor involuntari a les mans

Can Ruti és el primer hospital públic que incorpora aquesta tècnica

Una intervenció amb el nou aparell d'ultrasons focalitzats d'alta intensitat (HIFU) de l'hospital de Can Ruti.

Una nova teràpia amb ultrasons elimina el tremolor involuntari a les mansACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Hospital Germans Trias i Pujol ha incorporat un nou programa terapèutic per tractar de forma no invasiva, a través d'ultrasons, a pacients afectats per tremolors a les mans provocades pel Parkinson o per trastorns del moviment com la tremolor essencial. És el primer hospital públic de Catalunya que compta amb l'equipament d'ultrasons focalitzats d'alta intensitat (HIFU) i des de principis de febrer ja ha tractat cinc pacients amb una efectivitat d'entre el 75% i un 90%. «La millora és immediata i persistent», afirma el cap de la unitat de malalties degeneratives de Can Ruti, Ramiro Álvarez. La tècnica consisteix en escalfar a 60 graus un punt determinat del cervell per provocar una lesió controlada que elimina la tremolor involuntària.

Per posar en marxa el tractament s'ha fet una inversió de 5 MEUR i Can Ruti es converteix així en el centre de referència per a tota Catalunya en el tractament del tremolor amb la tècnica no invasiva dels ultrasons. La previsió és que en aquest primer any es puguin tractar fins a un centenar de pacients i l'objectiu és que a partir del segon any siguin ja 200 pacients cada anys els que es puguin beneficiar del nou enginy.

Fins ara aquesta tècnica només era accessible a Catalunya a través de centres privats. En l'esfera pública hi ha antecedents previs a Galicia i Madrid. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'ha felicitat per la posada en marxa del que considera un «equipament de país», al que tindran accés tots els ciutadans, visquin on visquin, amb l'objectiu de millorar la seva qualitat de vida.

En aquest sentit, els professionals recorden que la tècnica dels ultrasons està orientada a pacients amb un nivell de tremolor incapacitants, amb dificultats severes per dur a terme tasques bàsiques com escriure, menjar o limitacions en l'àmbit laboral. Es calcula que al voltant d'unes 8.000 persones amb Parkinson o tremolor essencial es podrien veure beneficiades a Catalunya.

Una de les persones que espera poder ser intervinguda amb ultrasons és l'exalcalde de Barcelona i president del consell d'administració de l'ICS, Xavier Trias, que pateix tremolor a les mans des dels disset anys. Trias es va tractar ara fa dos anys amb ultrasons el tremolor de la seva mà esquerra en una clínica privada fora de Catalunya. Per a la segona mà, assegura, esperarà a poder ser atès a Can Ruti.

La tremolor, explica, «havia arribat a uns extrems que s'havia convertit en invalidant». Després de la intervenció, la seva mà dreta ha recuperat tota l'autonomia: «És com màgic», comenta. Trias es felicita també pel nivell d'innovació de la sanitat pública i assegura que aquest tractament «canvia la vida de la gent».

A Can Ruti, la primera intervenció d'un pacient es va realitzar el passat 3 de febrer, en una persona amb tremolor essencial, amb el resultat molt satisfactori. A més dels resultats clínics, la tècnica no deixa efectes secundaris, no es requereix l'ingrés previ i el pacient pot rebre l'alta poques hores després de la intervenció, segons ha explicat el doctor Ramiro Álvarez.

Fins ara, els pacients amb Parkinson tremòrica i amb tremolor essencial que no responen al tractament farmacològic han de sotmetre's a cirurgies per a la implantació d'elèctrodes en les estructures cerebrals. A més, les condicions en què es poden realitzar aquestes tècniques poden excloure a un grup significatiu de pacients, juntament amb aquells que poden rebutjar aquesta cirurgia pel risc de patir potencials efectes secundaris.

tracking