Diari Més

Guerra a Ucraïna

Apagada elèctrica a la planta nuclear de Txernòbil

El personal de la central no ha fet canvi de torn des del 24 de febrer, quan va començar la invasió russa d'Ucraïna

Imatge de la central nuclear

Apagada elèctrica a la planta nuclear de TxernòbilEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La planta d'energia nuclear ucraïnesa de Txernòbil s'ha quedat sense electricitat a causa dels atacs de les tropes russes, ha afirmat aquest dimecres la Companyia Nacional d'Energia Ukrenergo al seu compte de Telegram.

«Com a resultat de les accions hostils dels ocupants russos, la planta d'energia nuclear de Txernòbil ha quedat completament sense electricitat», ha precisat l'operador ucraïnès en un missatge que recull l'agència Ukrinform.

«Els combats continuen, per la qual cosa actualment és impossible fer treballs de reparació i restablir el subministrament elèctric», afegeix la companyia estatal.

L'empresa energètica assegura que segueix de prop la situació i informarà si es produeixen canvis en la situació d'aquesta central, protagonista del accident nuclear més gran de la història d'Europa.

Segons el govern de Kíev, l'Exèrcit rus va violar els requisits de seguretat radiològica a la central nuclear quan la va ocupar al costat de l'anomenada zona d'exclusió.

El director general de l'OIEA -l'agència nuclear de l'ONU-, Rafael Grossi, es va mostrar dimarts molt preocupat per la situació d'estrès i la fatiga del personal que atén aquesta antiga instal·lació, que no ha rotat des del 24 de febrer, quan va començar la invasió russa d'Ucraïna.

Gressi va fer aquestes declaracions després que el regulador ucraïnès informés l'OIEA que els 210 tècnics i guàrdies que hi han estat treballant des que les forces russes van prendre el control fa gairebé dues setmanes no han pogut rotar i «la seva situació està empitjorant».

L'antiga central nuclear, ubicada en una zona d'exclusió a causa de la radioactivitat per l'accident del 1986, inclou reactors fora de servei, així com instal·lacions de deixalles radioactives.

Per què és necessari el subministrament d'electricitat a Txernòbil?

Txernòbil va deixar de ser una central elèctrica en funcionament des del 1986. Tot i així, la central necessita rebre energia per seguir refrigerant el combustible nuclear dels reactors 1, 2 i 3 que es troba emmagatzemat sota aigua. Després que el reactor número quatre explotés, la resta de reactors van continuar funcionant durant alguns anys, però l'últim es va apagar finalment l'any 2000.

Segons Alfredo García, supervisor de la central nuclear d'Ascó i divulgador científic –conegut en xarxes com Operador Nuclear-, el combustible, atès el llarg temps d'inactivitat, té «una calor residual baix» i s'estaria preparant el seu emmagatzematge en contenidors que no necessiten subministrament elèctric.

«Les proves d'estrès realitzades per Fukushima van demostrar el 2012 que davant la pèrdua de refrigeració, la piscina no sobrepassaria els 70ºC. El combustible està dissenyat per funcionar a més de 300ºC, així que no se'n veuria afectada la integritat», assenyala en un tuit.

Per la seva banda, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) explica que «la capacitat de refrigeració dels residus radioactius que hi ha a la central està garantida», per la qual cosa «és improbable la possibilitat de fuita». Amb la informació actual, es considera que la quantitat d'aigua que hi ha a la piscina on els residus radioactius estan emmagatzemats «és suficient».

tracking