Diari Més

Un tractament aconsegueix eliminar en animals el càncer de còlon i d'ovaris en només uns dies

El sistema concentra una dosi molt alta d'interleucina-2 en el tumor, evitant la toxicitat de la proteïna

Els bioenginyers de la Universitat de Rice, Amanda Nash i Omid Veiseh formen part de l'equip que ha elaborat el nou tractament.

Un tractament aconsegueix eliminar en animals el càncer de còlon i d'ovaris en només uns diesRice University

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona causa de morts humanes arreu del món és el càncer en totes les seves variants. Per aquest motiu, la investigació i recerca sobre nous tractaments no deixa de créixer i ha esdevingut un repte científic.

Molt recentment una d'aquestes investigacions ha donat uns resultats molt esperançadors per poder posar remei a diversos tipus de càncer. D'aquesta maneraun equip de científics estatunidencs, majoritàriament afiliats a la Universitat de Rice (Texas, els EUA) ha desenvolupat un tractament que ha aconseguit eliminar càncers avançats d'ovari i còlon en models animals.

Segons expliquen en els resultats d'un dels assajos, publicats en la revista especialitzada Science Advances, la teràpia consisteix en la implantació de petites 'fàbriques de medicaments' en el cos del pacient (o, en aquest cas, del model animal) que proporcionen una dosi elevada contínua d'interleucina-2, que estimula el creixement i la diferenciació de resposta dels limfòcits T, cèl·lules immunes que combaten el tumor.

L'ús de la interleucina-2 contra els tumors no és nou. No obstant això, fins ara calia sortejar un problema greu: una dosi prou alta com per a combatre al tumor genera una resposta inflamatòria greu en la resta del cos, que pot arribar a ser mortal.

Aquest nou sistema, per contra, aconsegueix concentrar la dosi en el tumor, amb el que evita els efectes tòxics de la interleucina-2. Específicament, els test han demostrat que la concentració de la proteïna en la resta del cos és 30 vegades menor que en la resta del tumor.

Cada 'fabrica' té un exterior d'hidrogel que protegeix les cèl·lules que produeixen la substància de potencials atacs del sistema immune de l'hoste. A més, poden programar-se perquè cessin la seva activitat automàticament. Si posteriorment resulta ser necessari, és possible aplicar un segon tractament.

Altres avantatges que té aquest sistema són la seva flexibilitat (es poden elaborar perquè produeixin diferents substàncies) i el fet que els components emprats ja han estat aprovats per al seu ús clínic, la qual cosa accelera en gran manera el desenvolupament del tractament.

Amb tot, el tractament encara està lluny del seu ús clínic. Malgrat els bons resultats obtinguts en l'experiment amb ratolins (en els quals va aconseguir la completa remissió del tumor en el 100% dels ratolins amb càncer d'òvul i en 7 de cada 8 ratolins amb càncer de còlon). Cal tenir en compte, però, que el treball presentat fins ara no deixa de ser només un assaig en models animals.

Tot i així, el procés de desenvolupament continua. El fet que els materials ja estiguin aprovats per a ús clínic, amb el que ho accelera; segons estimen els autors, és possible que per a finals de 2022 puguin començar els primers assajos en humans.

tracking