Diari Més

Un 45% dels pacients postcovid segueixen tenint dolors musculars vuit mesos després

El dolor afecta més a les dones que els homes, segons els investigadors de la Universitat Rey Juan Carlos

Pla d'un box amb un pacient crític ingressat a l'UCI de Vall d'Hebron per covid.

Espanya registra 125 noves defuncions per covid-19 i 179.125 infectats més, amb 17.028 hospitalitzats, 2.228 a l'UCIACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi realitzat per investigadors de la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) a cinc hospitals madrilenys revela que vuit mesos després de rebre l'alta els quadres de dolor muscular en pacients covid-19 són una de les seqüeles de la malaltia més prevalents.

Els resultats d'aquest treball, publicats a la revista científica Pain, revelen una prevalença del 45,1% de dolor musculoesquelètic -el dolor que afecta ossos, músculs, tendons i lligaments- postcovid vuit mesos després de l'alta hospitalària, assenyala la universitat en una nota.

Per dur a terme l'estudi es va comptar amb la participació de 2.000 pacients de cinc hospitals madrilenys durant la primera onada de Covid-19, que van ser entrevistats després de rebre l'alta per recollir informació sobre els símptomes de dolor musculoesquelètic.

Durant la investigació també es van analitzar els factors de risc associats a aquests quadres de dolor: sexe femení, antecedents de dolor musculoesquelètic, símptomes com la presència de miàlgia i cefalea a l'inici de la covid-19 i el nombre de dies d'hospitalització.

Alguns d'aquests factors, com el sexe femení o l'augment de dolor si ja es patia abans de la infecció, eren previsibles, assenyala l'investigador de la URJC i l'autor principal de l'estudi, César Fernández de las Penyes.

«Les dones de per si tenen més dolor músculesquelètic que els homes. El nostre estudi confirma que aquesta situació es perpètua amb la covid-19. Un altre factor que no ens va sorprendre va ser que la presència de dolor prèvia a la infecció potenciés el dolor darrere d'aquesta i que gairebé el 75% de la mostra desenvolupen dolors nous», ha afegit.

Fernández de las Penyes ha insistit que «ja se sap que són més importants els símptomes que un pateix durant la infecció que la gravetat de la infecció per al desenvolupament de símptomes postcovid».

En aquest cas, aquells pacients que van presentar quadres de dolor a la fase aguda van desenvolupar en més proporció dolor postcovid, mentre que en el temps ingressat a l'hospital «no es va detectar com un factor per patir més risc de dolor després de la malaltia».

Entre 2.000 pacients, 887 (45% dones) van confirmar patir dolor musculoesquelètic postcovid, dels quals el 74,9% van reportar que no el patien abans de contraure la malaltia, mentre que el 25,1% va experimentar un augment en el dolor anterior.

«La majoria dels pacients van desenvolupar símptomes de dolor nous, cosa que pot comportar patir dolor crònic. Hem de pensar que aquest estudi es va fer als vuit mesos després de la infecció, i per això és un temps més que considerable per donar-li aquesta definició», ha reiterat Fernández de la Peñas.

Aquest estudi també ha posat el focus a avaluar altres factors com els nivells d'ansietat, depressió i la qualitat del son, subratllant que és important tenir en compte factors emocionals i socials al voltant del brot de Covid-19 com, per exemple, esdeveniments socials catastròfics, trastorn d'estrès posttraumàtic, por, somatització o incertesa sobre el pronòstic.

L'equip de recerca va observar que les persones que van desenvolupar dolor musculoesquelètic van exhibir nivells més alts d'ansietat o depressió i pitjor qualitat del son que aquells que no van patir símptomes de dolor postcovid.

«No obstant, és important recalcar que aquests factors emocionals són adjacents al procés del covid-19 i que podrien ser controlats de manera eficaç si s'identifiquen ràpid», ha conclòs.

En aquest treball hi han col·laborat la Universitat de València (UV), la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat Alfonso X el Sabio, l'Hospital Clínic San Carlos i la Universitat i l'Hospital Universitari d'Aalborg (Dinamarca).

tracking