Diari Més

El president dels immunòlegs d'Espanya veu precoç retirar la mascareta en interiors

Marcos López Hoyos creu que la covid es convertirà en endèmica amb possibles pics estacionals

Multitud de gent amb mascareta passejant.

Darias afirma que la mascareta serà obligatòria el temps mínim imprescindibleEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Societat Espanyola d'Immunologia, Marcos Lopez Hoyos, veu «precoç o prematur» retirar les mascaretes en interiors i, encara que reconeix que la població «necessita un respir», també recorda que amb la covid «no ens podem confiar».

En una entrevista amb Efe, un dia abans de la reunió que el Ministeri i les comunitats mantindran per decidir què passa amb la mascareta en interiors, el també director científic de l'Institut de Recerca Valdecilla (Idival) no veu malament que s'elimini la quarantena per als asimptomàtics, sempre que usin mascaretes FPP2 en interior i exterior.

Aquesta proposta que plantejarà la Comunitat de Madrid en aquesta reunió, a Saragossa, perquè els positius asimptomàtics no facin quarantena, «podria» aplicar-se sempre que el contagiat porti una FPP2 per «protegir la resta de la població», perquè López Hoyos recorda que la mascareta amb la ventilació «han aconseguit controlar la pandèmia».

I afegeix que «possiblement» caldrà aprendre dels asiàtics que la mascareta és útil en certes situacions i que no se n'ha de descartar l'ús.

Gripalitzar la covid

Sobre un altre assumpte tractat en aquestes trobades entre autonomies i Sanitat en relació amb si és el moment de «gripalitzar» la covid, l'immunòleg considera que és «molt probable» que per de cara a l'estiu «es pugui dir gripalitzar», encara que afirma que «en la pràctica, a la vida real, això es va gripalitzant».

«La covid s'està gripalitzant perquè ara la informació epidemiològica no es dóna cada dia, i perquè es controlen en centres de salut i centres sentinelles els possibles focus de la infecció per avançar-se en cas que hi hagi problemes», explica, però demana recordar les «sorpreses» que ha donat la covid.

El president de la Societat Espanyola d'Immunologia subratlla els tres «possibles escenaris» per al coronavirus: que es produeixi una mutació del SAR-CoV-2 «molt agressiva», que sorgeixi una variant en una zona infraprotegica, com va passar amb òmicron, o que la covid es converteixi en endèmica amb possibles pics estacionals.

Marcos López Hoyos assegura que el tercer escenari és el que «tots esperem» i el que «sembla més lògic», però insisteix que cal estar «atents» i complir els criteris que fixin les autoritats sanitàries i de vigilància epidemiològica.

I incideix que «si us plau» la població que encara no s'ha vacunat, es vacuni.

«No càpiga a ningú el menor dubte que les infeccions s'han eradicat perquè hem fet servir les vacunes (...). I eradicant les infeccions eliminem altres problemes de salut. Que ningú en tingui cap dubte. I tots els arguments i els moviments que diuen que són perjudicials (les vacunes) estan basats en dades no científiques», postil·la l'immunòleg.

Un experiment a la vida real

L'actual situació assistencial és de «relatiu optimisme» i Marcos López Hoyos subratlla que és «ideal» per estudiar tot el que ha passat i continuar investigant, de cara a analitzar l'experiència, decidir quan es vacunarà, quan no, o quina població i amb quines vacunes.

«Per desgràcia tenim un experiment a la vida real en centenars de milions d'habitants del planeta i podem analitzar què ha passat amb la resposta immunitària i aprendre per al SARS-COV 2 o per a un altre virus respiratoris, perquè quan va començar la pandèmia teníem poca experiència de quina mena de resposta s'induïa i com podíem protegir-nos a nivell de vacunes», ha recordat.

I ha explicat que ara s'està a la fase d'anàlisi de les dades i de les exposicions al virus, que ha estat «molt variades» i amb respostes també diferents.

Estudiar el «Long Covid»

Marcos López Hoyos detalla que s'han generat a diversos països, també a Espanya, grups de treball del «Long Covid», és a dir d'estudi d'aquesta malaltia a llarg termini, per analitzar el que s'anomenen seqüeles i que hi estan associades, sobretot, a problemes neuromusculars.

Aquests problemes secundaris a la covid i veure les seqüeles que estan deixant dos anys de pandèmia són les tasques en què ara s'ha de centrar l'activitat hospitalària, segons considera López Hoyos, perquè assegura que la pressió hospitalària s'està «suavizant» i toca «pensar molt més, d'una vegada per totes, en tot allò que no és covid i que també comporta problemes».

tracking