Diari Més

Àustria suspèn la vacunació obligatòria contra la covid

La mesura va entrar en vigor el mes de febrer passat i afectava els majors de 18 anys

Imatge d'arxiu d'una infermera vacunant una persona a un CAp.

Comença la vacunació de la grip que serà simultània a la tercera dosi anticovid pels majors de 70 anysACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern d'Àustria ha decidit aquest dimecres deixar «suspesa» almenys per tres mesos l'obligatorietat per a tots els més grans de 18 anys de vacunar-se contra la covid, una mesura imposada per llei que regia oficialment des del 1 de febrer passat encara que encara no se'n controlava el compliment.

Així ho han anunciat aquest dimecres el ministre de Sanitat, l'ecologista Johannes Rauch (Verds), i la ministra d'Afers Constitucionals, Karoline Edtstadler (ÖVP), després d'una reunió del Consell de Ministres.

La suspensió ha estatdecidida pel gabinet sobre la base d'un informe d'una comissió d'experts segons els quals actualment no hi ha «cap raó per posar en marxa la vacunació obligatòria».

«La Comissió recomana suspendre la vacunació obligatòria fins a la seva propera avaluació», que es farà d'aquí a tres mesos, ha indicat Rauch en la seva primera roda de premsa després d'assumir funcions, dilluns, en substitució del dimitit Wolfgang Mückstein.

Ha explicat que per prendre una «decisió definitiva» es requereixen «més proves i coneixements científics sobre la durada de l'eficàcia de les vacunes contra el coronavirus, així com sobre el mateix virus».

«D'altra banda, la vacunació obligatòria també és una qüestió del moment adequat», ha afegit després de subratllar que l'informe dels experts «mostra clarament que la vacunació continua sent el mitjà pel qual podem controlar la pandèmia a llarg termini».

Edstadler ha precisat que davant de la variant òmicron del SARS-CoV-2, la vacuna obligatòria no respon al principi de «proporcionalitat» entre els beneficis que aporta a la societat i les limitacions a les llibertats individuals que exigeix la Constitució.

Alhora, ha defensat la llei adoptada, que de moment no s'abolirà, sinó que roman suspesa temporalment i és possible posar-la en marxa ràpidament en qualsevol moment que es consideri necessari.

«Ens permet reaccionar de forma ràpida i immediata davant del virus, perquè no sabem què més té planejat el virus per a nosaltres», ha dit.

La suspensió es decideix a pocs dies de finalitzar el 16 de març la fase inicial prevista a la citada llei, un període de transició i informació previ als controls sobre el seu compliment.

Per tant, de moment no s'apliquen les multes planejades per als no vacunats, de 600 euros (685 dòlars), fins a quatre vegades per any.

tracking