Diari Més

Un estudi indica que veure dues cerveses o dues copes de vi al dia pot provocar danys cerebrals

Les persones que beuen en excés presenten alteracions en l'estructura i la mida del cervell

Els fets es van produir en un bar de Sevilla a la zona de 'El Paraíso'.

copas, bar, alcohol, bebidasPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una nova recerca ha demostrat que fins i tot el consum lleuger o moderat d'alcohol està associat a danys en el cervell. Concretament, segons publiquen els seus autors en la revista 'Nature Communications', passar d'una a dues begudes alcohòliques al dia està relacionat amb canvis en el cervell equivalents a envellir dos anys, i els efectes d'un consum major són més acusats.

Investigadors de la Universitat de Pennsilvània, als Estats Units, han dirigit una anàlisi de les dades de més de 36.000 adults que van descobrir una relació entre el consum d'alcohol i la reducció del volum cerebral que comença amb un nivell de consum mitjà de menys d'una unitat d'alcohol al dia -l'equivalent a aproximadament mitja cervesa- i augmenta amb cada beguda addicional.

La ciència sobre el consum excessiu d'alcohol i el cervell és clara: tots dos no tenen una relació saludable. Les persones que beuen en excés presenten alteracions en l'estructura i la grandària del cervell que s'associen a deficiències cognitives.

Però, segons un nou estudi, el consum d'alcohol, fins i tot a nivells que la majoria consideraria modestos -unes quantes cerveses o gots de vi a la setmana-, també pot comportar riscos per al cervell.

Els investigadors van demostrar que la relació es feia més forta com més gran era el nivell de consum d'alcohol. Per exemple, en persones de 50 anys, a mesura que el consum mitjà d'alcohol entre els individus augmenta d'una unitat d'alcohol (aproximadament mitja cervesa) al dia a dues unitats (una pinta de cervesa o un got de vi) es produeixen canvis associats en el cervell equivalents a envellir dos anys. Passar de dos a tres unitats d'alcohol a la mateixa edat era com envellir tres anys i mig.

«El fet que tinguem una mostra tan gran ens permet trobar patrons subtils, fins i tot entre beure l'equivalent a mitja cervesa i una cervesa al dia», ressalta Gideon Nau, autor corresponent de l'estudi i membre de la facultat de la Penn's Wharton School.

«Aquestes troballes contrasten amb les directrius científiques i governamentals sobre els límits de consum segur d'alcohol -adverteix Henry Kranzler, que dirigeix el Centre d'Estudis de l'Addicció de Penn-. Per exemple, encara que l'Institut Nacional sobre l'Abús de l'Alcohol i l'Alcoholisme dels Estats Units recomana que les dones consumeixin una mitjana de no més d'una beguda al dia, els límits recomanats per als homes són el doble, una quantitat que supera el nivell de consum associat en l'estudi amb la disminució del volum cerebral».

tracking