Diari Més

Investigadors espanyols descobreixen una proteïna que protegeix el cervell de l'Alzheimer

Aquesta té un efecte neuroprotector, controlant la formació de plaques a l'òrgan

L'estudi analitza el genoma de més de 12.000 persones.

Alzheimer, malaltiaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La malaltia d'Alzheimer és complexa i multifactorial, per la qual cosa la recerca sobre ella, tant per a comprendre els seus mecanismes com per a desenvolupar possibles tractaments, es troba amb grans reptes. Afortunadament, en els últims anys estem veient grans avanços.

Precisament, aquest dimecres el Consell Superior de Recerca Científica (CSIC) anunciava que un equip d'investigadors adscrits a aquest centre ha revelat que una proteïna anomenada LRP3 controla els nivells de beta-amiloide, que tendeix a acumular-se formant plaques en el cervell de les persones amb alzheimer. Se sap que la reducció d'aquestes plaques aconsegueix millores en els símptomes de la malaltia, amb el que l'actuació sobre aquesta proteïna podria convertir-se en una important línia terapèutica.

Tal com publiquen en el mitjà especialitzat Alzheimer'sResearch&Therapy, fins ara es coneixia molt poc sobre les funcions d'aquesta proteïna en l'organisme. No obstant això, investigant sobre mostres humanes d'escorça frontal, es van adonar que els seus nivells estaven molt reduïts en les persones amb alzheimer (comparant-ho amb teixit de persones sanes), la qual cosa apuntava clarament a una relació amb el curs de la malaltia.

Així doncs, han teoritzat una explicació sobre la naturalesa d'aquesta relació. La proteïna LRP3, diuen, és un receptor capaç d'unir una proteïna anomenadaapoE, que té tres formes,apoE2,apoE3iapoE4; cada persona té únicament una d'elles. Mentre que la primera es relaciona amb un risc reduït de patir alzheimer, la tercera sembla que l'incrementa. Al mateix temps, la LRP3 sembla influir en els nivells d'APP, una altra proteïna precursora del beta-amiloide.

En principi, sembla que la proteïna té un efecte neuroprotector, controlant els nivells d'APP i, per tant, la formació de beta-amiloide. Però, a més d'això, entendre la relació entre la LRP3 i la proteïnaapoE, i més concretament què és el que determina com de les tres formes s'expressa, podria convertir la LRP3 en una nova diana terapèutica per a la malaltia d'alzheimer.

tracking