Diari Més

Realitzen per primera vegada el trasplant de dos cors en asistòlia a un pacient adult i una adolescent a Espanya

Aquesta tècnica permet que, encara que l'òrgan estigui tècnicament mort, es manté mitjançant un tractament que restaura el flux sanguini

Un instant de la primera extracció al món d'una primera costella amb cirurgia robòtica i una sola incisió, a l'Hospital Universitari de Bellvitge.

Fan la primera extracció al món d'una primera costella amb cirurgia robòtica i una sola incisióHospital Universitari de Bellvitge

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Hospital La Paz de Madrid ha realitzat per primera vegada a Espanya dos trasplantaments de cor -un a un adult i un altre a una nena de 14 anys- enasistòliacontrolada, una tècnica que permet mantenir òrgans de donants mitjançant un tractament que restaura el flux sanguini i evita que aquest òrgan es perdi.

Segons ha informat la Comunitat de Madrid en un comunicat, els dos receptors d'aquests cors patien cardiopaties congènites complexes i havien estat sotmesos a múltiples operacions prèvies.

El primer dels trasplantaments es va realitzar al setembre de 2021, i el receptor de l'òrgan va ser un home de 36 anys amb una cardiopatia congènita de molt alta complexitat: circulacióuniventricularcorregida amb cirurgia de Fontan i afectació hepàtica avançada, i es va convertir en la seva cinquena cirurgia cardíaca major.

Els trasplantaments cardíacs sobre fracàs de Fontan són tècnicament els més complexos i els que major mortalitat hospitalària comporten. No obstant això, el pacient va evolucionar favorablement després de la cirurgia i, després de tres mesos d'ingrés hospitalari, va ser donat d'alta.

En l'actualitat continua acudint a revisions rutinàries de manera ambulatòria i realitza una vida sense limitacions físiques.

El segon trasplantament el va rebre el novembre passat una nena de 14 anys que des que tenia pocs mesos de vida va haver de sotmetre's a una cirurgia complexa -a la qual van seguir dues més durant la seva infància- per a atendre la cardiopatia congènita greu que patia.

En el seu cas, el trasplantament va suposar la seva quarta operació cardíaca major i, després de passar un mes ingressada, avui fa vida normal i s'ha incorporat al col·legi.

El trasplantament de cor en pacients amb cardiopaties congènites és el tractament d'elecció quan aquestes persones desenvolupen insuficiència cardíaca avançada que no és subsidiària de tractament mèdic o tècniques reparadores.

No obstant això, a causa de les importants dificultats associades al procés en aquesta població, aquesta tècnica es realitza amb poca freqüència.

En què consisteix la tècnica

Gràcies a les millores quirúrgiques experimentades en les últimes dècades, el nombre de pacients amb cardiopaties congènites que aconsegueix l'edat adulta i acaba desenvolupant insuficiència cardíaca en la seva evolució ha augmentat significativament i s'estima un increment encara major en els pròxims anys.

Per a augmentar el nombre de potencials donants de cor va sorgir la donació cardíaca enasistòliacontrolada (DAC), una tècnica que permet la recuperació d'òrgans mitjançant reperfusió, un tractament mèdic per a restaurar el flux sanguini, en aquest cas d'un òrgan, per a permetre l'operació.

Per a això, s'empra un sistema d'Oxigenació per Membrana Extracorpòria (ECMO)de la persona morta al mig hospitalari després d'una limitació d'esforç terapèutic. Aquesta tècnica permet incorporar la donació a les cures al final de la vida en alguns pacients.

La donació enasistòliacontrolada ha demostrat tenir uns resultats similars a la clàssica en mort encefàlica i el seu ús està incrementant-se àmpliament en altres països de l'entorn. A Espanya el nombre d'intervencions realitzades amb aquesta tècnica és actualment molt reduït, i el seu ús en pacients amb cardiopaties congènites no s'ha descrit fins a l'actualitat.

tracking