Diari Més

Espanya ja té les primeres 800.000 dosis de Novavax

Es destinarà a les persones que no s'han vacunat o no han completat la pauta per al·lèrgia o indicació mèdica

Imatge de l'arribada de vacunes de Novavax, rebudes pel Ministeri de Sanitat.

Espanya ja té les primeres 800.000 dosis de Novavax@sanidadgob

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya ja ha rebut les primeres 800.000 dosis de Novavax, la cinquena vacuna aprovada a Europa contra la covid-19 que anirà destinada a les persones que no s'han pogut vacunar o no han pogut completar la pauta per al·lèrgia o indicació mèdica.

Novaxovid, la primera vacuna basada en una plataforma de proteïnes recombinants, va ser autoritzada per l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) el 20 de desembre passat.

A Espanya, el Consell de Ministres va donar llum verda a l'adquisició avançada d'un total de 2.284.085 dosis, de les quals les primeres 800.000 van arribar dimarts a última hora.

La Comissió de Salut Pública la recomana per a majors de 18 anys que no s'han pogut vacunar o que han rebut vacunació incompleta per reaccions adverses greus a les vacunes d'ARNm (Pfizer i Moderna), per antecedents d'al·lèrgia a algun dels seus components, per altres indicacions mèdiques «o altres circumstàncies».

La seva eficàcia s'ha avaluat en diversos estudis, recorda la darrera actualització de l'estratègia de vacunació. Un d'ells la va situar en un 90,4% davant de l'aparició de covid-19 a partir de 7 dies després de la segona dosi, sense cap cas greu entre els participants que van rebre la vacuna, i un altre en el 89,7%.

Aquests estudis es van elaborar en els períodes en què predominava la variant alfa.

Les reaccions adverses observades van ser generalment lleus o moderades i van desaparèixer un parell de dies després de la vacunació, i les més comunes van ser sensibilitat o dolor al lloc de la injecció, cansament, dolor muscular, mal de cap, malestar general, dolor a les articulacions i nàusees o vòmits.

tracking