Diari Més

Identifiquen unes proteïnes que causen malformacions en el cervell

Un equip d'experts ha descobert que l'absència d'aquestes afecta els vasos sanguinis de l'òrgan

Imatge de dos especialistes analitzant el cervell d'un pacient d'Alzheimer.

Proven que l'alzheimer es desenvolupa en el cervell de forma molt diferent de la que es creia fins ara20M

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC)han identificat dues proteïnes l'absència de les quals dona lloc a malformacions cerebrals de tipuscavernoma, informa la institució acadèmica.

Un equip d'experts en biologia vascular ha descobert que la falta de les proteïnes denominades STK24 i STK25 «provoca que les cèl·lules dels gots cerebrals donin lloc a les malformacions cerebrals anomenadescavernomas», pel seu aspecte similar a coves o cavernes, precisa laUSCen un comunicat.

Es tracta de malformacions dels vasos sanguinis del cervell que ocupen espai dins del crani i poden sagnar, i que es deuen en nombrosos casos a fallades en gens codificadors de proteïnes.

Investigadors del laboratoriCimusde laUSChan publicat les conclusions del seu estudi en la revista científicaStrokei consideren que el seu estudi obre perspectiva prometedores.

El biòleg JuanZalvide, delCimus, indica que el seu «descobriment» «pot ajudar a descobrir nous tractaments» contra la falta d'aquestes proteïnes causants delcavernoma, una malaltia que fins ara només pot curar-se mitjançant una intervenció quirúrgica.

De moment hi ha «diversos models cel·lulars que reprodueixen moltes de les característiques de les quals formen aquestes malformacions», però segonsZaldive.

Ara, el «següent pas rellevant» per a desenvolupar tractaments farmacològics és «utilitzar aquests models per a identificar molècules específiques als quals aquestes cèl·lules alterades siguin més sensibles que les cèl·lules sanes, per a poder usar aquestes molècules com a fàrmacs», apunta l'investigador.

El principal repte és trobar molècules que en el futur permetin desenvolupar fàrmacs per a tractar aquests trastorns que formen cavitats en el cervell i evitar la cirurgia.

tracking