Diari Més

Aquests són els 10 efectes secundaris més comuns de les terceres dosis de les vacunes de Pfizer i Moderna

Tots els efectes secundaris registrats són consistents amb els que apareixen en els prospectes de cada vacuna

un estoig amb diverses xeringues amb dosis de la vacuna contra la covid-19.

L'EMA assegura que la tercera dosi 'tard o d'hora s'haurà d'administrar a la majoria de la població'ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les vacunes són una eina fonamental en la lluita contra la pandèmia, capaç d'evitar en la majoria dels casos els desenllaços greus de la covid-19. No obstant això, i encara que cal no oblidar que el risc de les vacunes és infinitament inferior que el de la malaltia, no estan exemptes d'alguns efectes secundaris.

Els deu efectes secundaris més comuns de la vacuna dePfizer

Així, segons recull l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), fins al 6 de febrer de 2022 s'han notificat 785 reaccions adverses a l'aplicació de la tercera dosi de les vacunes. La majoria d'aquestes notificacions (que, d'altra banda, poden contenir més d'un símptoma en cada cas) corresponien a dones (69%) i a persones d'entre 18 i 65 anys (85%) i reflectien símptomes generals, com a febre o dolor en la zona de vacunació; símptomes del sistema nerviós; i trastorns del sistema musculoesquelètic.

En el cas concret de la vacunaComirnaty, fabricada perPfizer/BioNtech, els efectes més habitualment reportats són, en aquest ordre:linfadenopatia,pirexia, cefalea, miàlgia, malestar, fatiga, esgarrifances, dolor en la zona d'inoculació, síncope i diarrea.

Els deu efectes més comuns de la vacuna de Moderna

Pel seu costat, els registrats en el cas de la vacunaSpikevax, fabricada per Moderna (i coneguda popularment pel nom del fabricant) varien lleugerament respecte als que apareixen en el cas del sèrum dePfizer.

Més específicament, inclouen en aquest ordrepirexia, cefalea,linfadenopatia, miàlgia, dolor en la zona de vacunació, malestar, nàusees, fatiga, esgarrifances i artràlgia.

Des de l'organisme assenyalen, no obstant això, que totes aquestes reaccions descrites són consistents amb l'observat durant els assajos clínics com a part del procés de desenvolupament

tracking