Diari Més

Un microxip permetrà a diabètics mesurar la seva glucosa sense haver de punxar-se

Aviat, aquesta nova tecnologia, podria ser aplicada a altres malalties cròniques per a mesurar el colesterol o els triglicèrids

Imatge d'arxiu d'una prova per detectar la quantitat de glucosa a la sang.

Un medicament contra la diabetis serveix també per baixar pesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'empresa valenciana Wito Smarthealth ha desenvolupat una nova tecnologia perquè els malalts diabètics puguin mesurar la seva glucosa en sang sense necessitat de punxar-se, i en breu podria ser aplicada a altres malalties cròniques per a mesurar el colesterol o els triglicèrids.

Es tracta d'un microxip que, mitjançant dos sensors, pot mesurar la glucosa de manera ràpida, contínua i de manera assequible, ja que el seu baix cost permetrà ser accessible a afectats de diabetis a tot el món, es calcula que més de 550 milions.

La tecnologia, que serà presentada durant el Mobile World Congress, que se celebra la setmana vinent a Barcelona, ha incorporat el microxip a un rellotge intel·ligent o «smartwatch» i també en un petit termòmetre que es comuniquen amb una aplicació o «app» en el mòbil i, mitjançant intel·ligència artificial, calcula el valor de manera contínua.

La ultima novetat patentada és una funda de mòbil que porta el dispositiu i els sensors i es comunica amb el mòbil mitjançant tecnologia sense fil NFC o radiofreqüència, per la qual cosa no necessita bateria.

Segons ha explicat a EFE el metge Salvador Albalat, creador del projecte, «la funda permetrà que, d'una forma senzilla i de baix cost, els diabètics i les persones que necessitin mesurar la seva glucosa per a nutrició i esport puguin millorar la seva qualitat de vida i prevenir malalties derivades de la diabetis».

El projecte ha estat finançat pel fundador i el CDTI en el programa NEOTEC, que ha permès el seu desenvolupament i producció dels primers prototips.

Diversos fons d'inversió suïssos especialitzats en diabetis s'han interessat ja pel projecte i, sobretot, el primer fabricant de mesuradors convencionals o glucómetres, que té presència en gairebé tots els països del món, per a la seva futura comercialització.

«Actualment estem en l'ecosistema de Social Nest, que és un fons per a empreses d'alt impacte social. Volem que aquesta tecnologia sigui accessible a milions de malalts amb diabetis de tot el món, que augmenten per milions cada any i produeix set milions de morts», indica Albalat.

Afegeix que l'ús de la tecnologia de «Deep Learning» o intel·ligència artificial aplicada a les maquines permetrà que la salut arribi a moltes persones que no tenen accés a ella. «És el que es diu 'e-health' o salut digital», indica.

«El nostre projecte no acaba amb la diabetis», apunta per a anunciar que «en breu» tindran la seva tecnologia aplicada a altres malalties cròniques: «Podem mesurar el colesterol o triglicèrids i ens han proposat començar amb un projecte de covid persistent».

Segons Albalat, actualment estan buscant finançament i començant a tenir acords amb centres hospitalaris públics i privats per a aplicar la tecnologia i realitzar estudis clínics per a la seva certificació.

tracking