Diari Més

Aquest són els símptomes que alerten que un cop al cap és més greu del que sembla

Les conseqüències més greus no sempre arriben acompanyades de fort dolor

Imatge d'un home tocant-se el cap.

Aquest són els símptomes que alerten que un cop al cap és més greu del que semblaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tothom, tard o d'hora, acaba rebent accidentalment algun cop al cap. Normalment, es queden simplement en un moment de dolor i no pensem més en això, però en alguns casos poden tenir conseqüències molt greus.

De fet, una cosa així li va passar al còmic estatunidenc Bob Saget, que va morir aquest mes després de patir un traumatisme en la part posterior del crani i anar-se a dormir pensant que no era greu.

El complicat dels cops al cap és que, al contrari del que passa en altres parts del cos (en les quals les conseqüències més greus possibles solen ser evidents), el supòsit més sever, que són els danys cerebrals, no té per què ser visible en el moment.

Per això, és útil conèixer alguns possibles símptomes que podrien aparèixer després d'un traumatisme i estar atents a ells per a saber quan és necessari buscar atenció mèdica urgent, per a un mateix o per a una altra persona.

Tal com explica la revista Health, és bona idea anar al metge fins i tot si no hi ha cap signe que res estigui malament, ja que un professional pot monitorar amb precisió l'aparició de possibles símptomes i, si es donés el cas, accelerar la recuperació. No obstant això, en els casos lleus l'assistència no es considerarà necessàriament urgent.

En canvi, haurem de cridar als serveis d'emergències si la persona que ha patit el traumatisme perd la consciència (durant qualsevol lapse de temps), pateix una cefalea severa més enllà del moment del propi cop, presenta anisocoria (grandària desigual de les pupil·les), està marejada, es troba feble o té la coordinació reduïda, presenta problemes de la parla o del discurs, presenta confusió o dificultat per a pensar, si pateix convulsions durant qualsevol lapse de temps, es troba adormida o experimenta nàusees i vòmits.

D'altra banda, a més dels qui desenvolupin símptomes preocupants també haurien de buscar atenció urgent els qui per qualsevol condició tinguin un risc elevat de complicacions per traumatisme cranioencefàlic.

Igualment, si un rep un cop al cap estant sol, també pot ser una bona idea avisar a algun afí o conegut pròxim, ja que alguns dels símptomes preocupants poden ser complicats de detectar per un mateix especialment si es presenta confusió.

La millor manera d'evitar problemes, en qualsevol cas, és prevenir els cops al cap. Per la naturalesa (normalment) accidental del problema, podria semblar que això és difícil de dur a terme; tanmateix, unes certes mesures com usar casc en unes certes activitats esportives (com esquiant o patinant) o usar el cinturó de seguretat en els vehicles poden evitar molts danys seriosos.

tracking