Diari Més

Elaboren el primer implant sense fils que retorna la vista a una persona cega

A diferència dels predecessors, es pot col·locar de manera permanent

Imatge que il·lustra la grandària d'un dels estimuladors del ICVP.

Elaboren el primer implant sense fils que retorna la vista a una persona cegaIllinois Institute

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de fa un temps, es dedica un considerable esforç al desenvolupament d'implants prostètics que puguin retornar la visió a aquells pacients que l'han perdut. Ja s'havia aconseguit desenvolupar alguns que en un cert grau l'aconseguien, però tenien alguns inconvenients importants que els fan encara poc pràctics.

No obstant això, ara, un equip d'investigadors de l'Institut de Tecnologia d'Illinois ha aconseguit implantar un dispositiu sense fils que evita molts d'aquests problemes i aconsegueix, efectivament, retornar la vista al receptor.

Es tracta de la Pròtesi Visual intracortical (ICVP, per les seves sigles en anglès), un implant que 'ponteja' la retina i els nervis òptics per a connectar-se directament al còrtex visual del cervell. La seva implantació en un primer participant constitueix la primera fase de l'estudi de viabilitat del dispositiu.

Per primera vegada, aquest invent utilitza un grup d'estimuladors miniaturitzats completament sense fils per a esbrinar si els individus que han perdut la visió poden processar visió artificial d'aquesta manera.

Aquest sistema, a diferència d'alguns dels seus predecessors, permet que el dispositiu quedi implantat de manera permanent, la qual cosa suposa un gran avantatge tant per al receptor com per als investigadors, que poden estudiar els detalls del seu funcionament al llarg d'un període de temps més llarg.

En total, l'implant consta de 25 estimuladors amb 400 elèctrodes, i amb aquesta ajuda, la fase clínica d'aquest desenvolupament busca discernir si les persones invidents són capaces de realitzar funcions executives bàsiques, com orientar-se. Aquests test començaran després d'un període de recuperació d'entre 4 i 6 setmanes posteriors al procediment per a col·locar-lo.

Si això finalment és així, l'implant pot resultar molt útil per a totes les persones que manquin de visió a causa de danys en la retina o en els nervis òptics, sempre que conservin en bon estat el còrtex visual.

tracking