Diari Més

L'ictus que es confon amb una migranya i té un alt risc de seqüeles o de mort

L'hemorràgia subaracnoidal és una malaltia greu que es manifesta a través d'un mal de cap intens

Imatge d'arxiu

mal de cap, aneurismaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Bona part de les malalties més conegudes solen tenir alguns símptomes específics que permeten diagnosticar-les en un curt període de temps. No obstant això, hi ha unes altres en les quals el símptoma principal és tan comú com un mal de cap, la qual cosa complica el seu diagnòstic i curació. Aquest és un problema encara major quan ens referim a una malaltia greu com l'hemorràgia subaracnoidal. Potser el seu nom no és molt conegut, però es tracta d'una mena deictusd'elevada mortalitat i amb alta probabilitat de deixar seqüeles.

Aquesta patologia cerebrovascular és un tipus deictushemorràgic. Es produeix sovint arran del trencament d'un aneurisma cerebral. Això dona lloc a una hemorràgia sobtada en l'espai comprès entre la capa interna i la capa mitjana del teixit que recobreix l'encèfal (meninges).

El símptoma principal és un mal de cap sobtat i molt intens, el qual pot anar seguit d'una pèrdua de coneixement i acompanyat de rigidesa en la zona cervical del coll. Que el símptoma clau sigui l'esmentat fa que es confongui sovint amb una migranya. De fet, segons un estudi elaborat per metges i investigadors de l'Hospital de la Mar de Barcelona en 2019, un de cada quatre casos d'hemorràgia subaracnoidal es diagnostiquen malament, sent la migranya i la contractura cervical els diagnòstics erronis que més sovint reben els pacients. Tal com assenyala l'estudi, els pacients arriben a consultar fins a cinc ocasions a un professional mèdic abans de rebre el diagnòstic correcte d'hemorràgia subaracnoidal.

Això sí, cal assenyalar que de tots els pacients amb cefalea i criteris d'alarma, s'estima que només un 3% seran deguts a una hemorràgia subaracnoidal.

Una malaltia difícil de diagnosticar sense un grup de risc clar

A més de tenir símptomes difícils d'associar per a arribar al diagnòstic correcte, aquest tipus deictusés el quart trastorn vascular més freqüent i pot ocórrer a qualsevol edat, també en nens. En concret, té una incidència estimada de 9-10 casos per cada 100.000 habitants a l'any i la seva causa és, generalment, espontània.

És greu i molt perillós si no es diagnostica a temps. Tal com indica el prestigiós ManualMerckde diagnòstic i teràpia, «prop del 35% de les persones amb hemorràgia subaracnoidal deguda al trencament d'un aneurisma moren abans d'arribar a l'hospital. Un altre 15% mor a les poques setmanes perquè l'aneurisma comença a sagnar de nou».

Per això, és clau tenir un diagnòstic a temps. L'estudi de l'Hospital de la Mar assenyala que el retard en la identificació de la malaltia fa que els danys s'agreugin, provocant seqüeles «més greus o, fins i tot, la mort».

tracking