Diari Més

Investiguen un dispositiu que pugui ser útil a la resistència a antibiòtics

El projecte planteja desenvolupar i validar una nova placa d'anàlisi microbiològica amb recobriment «pro-biofilm»

Una imatge d'antibiòtics.

El mal ús dels antibiòtics provoca 3.000 morts a l'any a Espanya per bacteris resistentsGetty Images

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip multidisciplinari del Centro de Investigación Biomédica de La Rioja (CIBIR), l'Hospital San Pedro de Logroño i la Universitat de La Rioja, investiga el desenvolupament d'un dispositiu, que permeti recrear, en laboratori, el «biofilm» dels bacteris -la capa que les recobreix en l'organisme-, la qual cosa serà d'utilitat en l'estudi de la resistència als antibiòtics.

El projecte, que compta amb un pressupost superior als 586.000 euros finançats amb fons regionals i europeus, planteja desenvolupar i validar una nova placa d'anàlisi microbiològica amb recobriment «pro-biofilm», capaç de recrear, en laboratori, aquesta capa que recobreix els bacteris en l'organisme, que és «biofilm», ha informat aquest diumenge el Govern de La Rioja, en una nota.

Aquest recobriment «pro-biofilm» permet que els bacteris produeixin tant «biofilm» com el que generarien en un pacient, per la qual cosa, segons els investigadors d'aquest projecte, els resultats obtinguts a partir d'aquests, són d'aplicació immediata i amb menys errors.

Tradicionalment, en els serveis de Microbiologia dels hospitals de tot el món s'estudia la sensibilitat a antibiòtics en bacteris planctònics, conegudes com a lliures.

No obstant això, extrapolar les dades per a aquests mateixos bacteris en forma «biofilm» -protegides dins de la seva matriu-, condueix a fracassos terapèutics, problemes tècnics industrials, recurrència de les infeccions cròniques o resistència als antibiòtics.

El 80% de les infeccions bacterianes, afegeixen els investigadors d'aquest projecte, són produïdes per bacteris en forma «biofilm», per la qual cosa aquest projecte busca que el microorganisme patogen produeixi, en condicions de laboratori, aquest «biofilm», que generaria en el pacient.

Fins al moment, segons aquests científics, cap mètode «in vitro» imita l'arquitectura «in vivo» d'un «biofilm» per les dificultats de la seva morfologia i gran diversitat ecològica que els componen.

Per això, consideren que «el més urgent és desenvolupar un dispositiu d'anàlisi de la sensibilitat antimicrobiana el més senzill, ràpid, manejable i que sigui capaç de preveure una teràpia adequada», com el que es planteja amb aquest projecte.

L'abast de la recerca culminarà amb la validació de l'eficàcia del nou dispositiu en els equips d'anàlisi clínica, que actualment s'empren a l'Hospital Sant Pere.

Per tot això, s'estima que, com a resultat del projecte, s'obtindrà un nou producte llest per a la seva immediata comercialització prèvia venda o llicència de la patent.

El sistema permetrà actualitzar procediments, guies i recomanacions internacionals estàndard de l'estudi de sensibilitat a antibiòtics, a fi de «triar el millor tractament contra infeccions bacterianes i en les condicions més adequades per a evitar infeccions recurrents», la qual cosa contribuirà també a reduir la disseminació de patògens.

tracking