Diari Més

El fàrmac Aplidin de PharmaMar funciona contra la covid

Un estudi de IrsiCaixa i el CSIC mostra com el Aplidin inhibeix la reproducció del SARS-CoV-2 en les cèl·lules en totes les seves variants

Imatge del compost de PharmaMar.

Un fàrmac antiviral que disminueix en un 99% la càrrega viral del SARS-CoV-2 al pulmóEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi coliderat per IrsiCaixa i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha mostrat com actua el fàrmac Aplidin (plitidepsina) per a inhibir la replicació del SARS-CoV-2 dins de les cèl·lules: aquest impedeix la formació de compartiments cel·lulars on es replica el material del virus.

D'aquesta manera, interfereix en les cèl·lules i evita la progressió de la infecció viral, explica en un comunicat el CSIC, que assenyala que «el seu funcionament reforça el seu potencial per a combatre futures variants del SARS-CoV-2, perquè aquest pas de la replicació del virus és comú a totes les variants del virus».

L'estudi, en fase de revisió i del qual informa el CSIC aquest dijous, es va presentar el dimecres en la Conferència sobre Retrovirus i Infeccions Oportunistes a Barcelona. Per al CSIC, el fàrmac plitidepsina ha estat un dels que ha demostrat «major eficàcia» per a bloquejar la replicació del SARS-CoV-2 en experiments de laboratori.

«Quan vam posar en marxa aquest estudi per a analitzar l'activitat antiviral de plitidepsina a la cèl·lula, no esperàvem descobrir que la seva diana d'actuació es trobava en un estadi tan inicial de la replicació del SARS-CoV-2», explica Cristina Risco.

Cingle és investigadora del Centre Nacional de Biotecnologia i co-líder de l'estudi al costat de científics de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, del Centre d'Investigació en Sanitat Animal i PharmaMar -que produeix el fàrmac-.

Aquest bloquejaria una molècula de la cèl·lula hoste que és necessària perquè el SARS-CoV-2 pugui formar les vesícules on es fabriquen nous virus. A diferència de la gran majoria d'antivirals, plitidepsina –que es troba en un assaig clínic de fase III– actua sobre la cèl·lula hoste i no sobre el virus, bloquejant processos essencials i compartits entre les diferents variants del SARS-CoV-2.

«Aquest fet la converteix en una potencial eina per a combatre no sols l'actual SARS-CoV-2, sinó futures variants que puguin emergir», assegura la mateixa font.

Experiments exitosos al laboratori

L'equip ha demostrat, en cultius cel·lulars al laboratori, que baixes quantitats de plitidepsina són capaces d'inhibir, 48 hores després de la infecció pel SARS-CoV-2, la capacitat de replicació del virus.

«A través de tècniques de microscòpia electrònica, hem pogut veure com, en presència del fàrmac, les vesícules de doble membrana, que són els compartiments cel·lulars en els quals es replica el material genètic del SARS-CoV-2, no es formen», detalla Martin Sachse, investigador del CNB-CSIC i de l'Institut de Salut Carles III.

«Pensem que això es deu al fet que les proteïnes no estructurals del virus necessàries per a la creació d'aquestes vesícules no arriben a formar-se a conseqüència de l'acció del fàrmac», argumenta.

L'equip també ha usat tècniques de inmunotinció: «Podem confirmar que plitidepsina actua en un punt molt primerenc del cicle d'infecció viral, concretament en el moment en què el material genètic del SARS-CoV-2 envia ordres perquè es produeixin les proteïnes virals que formaran els compartiments on els virus repliquen el seu material genètic i dirigeixen la síntesi de nous virus», afegeix Núria Esquerre-Useros, de IrsiCaixa.

tracking