Diari Més

Descobreixen una major presència d'una proteïna en el cervell de persones amb demència

Un estudi on s'ha examinat a 20.000 persones relaciona aquest fet amb el deteriorament cognitiu a partir dels 50 anys

Imatge de dos especialistes analitzant el cervell d'un pacient d'Alzheimer.

Proven que l'alzheimer es desenvolupa en el cervell de forma molt diferent de la que es creia fins ara20M

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de treball de l'Institut de RecercaValdecillai de l'hospital càntabre ha avançat en l'estudi de les fases presimptomàtiques de l'alzheimer després de descobrir major presència d'una proteïna amiloide en el cervell de persones amb demència.

Aquest estudi, amb prop de 20.000 persones examinades, descriu la freqüència dels dipòsits cerebrals de la proteïna beta amiloide en persones sanes i amb deterioració cognitiva a partir dels 50 anys.

Han treballat en l'estudi el grup de malalties neurodegeneratives de l'Institut de RecercaValdecilla(Idival)i els serveis de Neurologia i Medicina Nuclear de l'Hospital deValdecilla, segons informa el Govern de Cantàbria en una nota de premsa.

Aquest descobriment repercuteix directament en el disseny de futurs assajos clínics amb fàrmacs antiamiloides.

El treball és el més gran realitzat fins avui en aquest àmbit, ja que involucra a prop de 20.000 subjectes estudiats, procedents de 85 cohorts de diferents centres de recerca de tot el món, inclòs el grup de l'hospital i elIdival, que conformen la iniciativa internacionalAmyloidBiomarkerStudy.

La recerca, liderada perOlinJansseniWillemijnJansen, de la Universitat de Maastricht (Països Baixos), s'acaba de publicar enJamaNeurology, la revista mèdica mensual de laAmericanMedicalAssociation.

El dipòsit cerebral de beta amiloide, que es relaciona amb la malaltia d'alzheimer, pot mesurar-se utilitzant una tècnica deneuroimage denominada Tomografia per Emissió de Positrons (PETper les seves sigles en anglès) d'amiloide o determinant la proteïna beta amiloide (AB42) en líquid cefalorraquidi (LC).

L'amiloide apareix en el 24 per cent de les persones amb cognició normal, en el 27% de les quals tenen deterioració cognitiva subjectiva i en el 51% de qui pateix deterioració lleu.

Els resultats són similars tant si s'utilitzaPETd'amiloide com l'AB42 del LCR.

No obstant això, quan es recalculen els punts de tall basant-se en la distribució dels mesuraments delsbiomarcadors, l'AB42 d'LCR detecta un 10% més de casos d'amiloide que laPET, la qual cosa eleva la prevalença dels dipòsits d'aquesta proteïna en persones cognitivament normals a un terç.

A més, aquesta prevalença de l'amiloide augmenta amb l'edat entre les persones sense demència.

L'estudi conclou que les fases molt inicials de l'alzheimer poden ser més freqüents del que s'estimava anteriorment, la qual cosa té «importants» implicacions per a estratègies de disseny i reclutament d'assajos clínics amb fàrmacs antiamiloide, i per a les polítiques de planificació de l'atenció sanitària.

tracking