Diari Més

Descobreixen com l'obesitat és un factor de risc per patir covid greu

Una anàlisi de sang podria servir per a detectar aquest risc

El sobrepés és una causa de risc en cas de patir covid.

Descobreixen com l'obesitat és un factor de risc per patir covid greuPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'obesitat és un dels factors que influeixen en què la covid-19 pugui desenvolupar-se de manera greu. Un grup de científics espanyols ha descobert els mecanismes implicats en aquesta relació i proposa un biomarcador, a través d'una anàlisi de sang, que pot detectar aquest risc.

La recerca, encapçalada pel Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa d'Obesitat i Nutrició (Ciberobn), se centra en el teixit adipós visceral de pacients amb obesitat i en el gen ACE2, que, a més de funcionar com a porta d'entrada del virus SARS-CoV-2, està implicat en els processos inflamatoris del cos.

Una persona amb excés de pes «sol» tenir el gen ACE2 menys expressat en el teixit adipós i, en infectar-se, aquests nivells disminueixen encara més, la qual cosa pot fer que sigui més susceptible a la tempesta de citocines amb la qual l'organisme respon a vegades davant el coronavirus i que agreuja la malaltia.

Així ho explica a Efe Ana Belén Crujeiras, investigadora del Ciberobn en l'Institut de Recerca Sanitària de Santiago de Compostel·la (IDIS) i líder de la recerca.

L'equip es va centrar en les anomenades marques de metilació, un mecanisme epigenètic fonamental en la regulació de l'expressió dels gens i de com funcionen.

Aquest mecanisme consisteix en unes marques químiques que s'afegeixen a l'ADN en resposta a factors com l'ambient, la dieta, l'activitat física, l'exposició a tòxics o l'estat psicològic.

Si l'ADN ha estat descrit com el «llibre de vida», format per una gran successió de lletres combinades, Crujeiras explica que les marques de metilació serien l'ortografia.

Una coma en el lloc exacte fa que l'organisme funcioni correctament, però en un lloc equivocat pot fer que la frase canviï de significat i donar lloc al desenvolupament de malalties.

L'interessant d'aquestes marques de metilació -diu- és que, a diferència de les mutacions genètiques, es poden revertir, per exemple, en passar d'una mala dieta a una altra saludable.

L'equip va estudiar l'ACE2 en el teixit adipós de pacients amb obesitat i en uns altres amb normopes, per a comprovar que en els primers aquest tenia «nivells elevats d'aquestes marques de metilació».

Els pacients que van ser tractats per a perdre pes amb una dieta cetogènica molt baixa en calories o amb una altra baixa en calories equilibrada van presentar després nivells de marques de metilació similars a les persones amb un pes adequat.

L'ACE2 està implicat en els processos inflamatoris del cos i, quan està molt activat, desencadena mecanismes antiinflamatoris que exerceixen una acció protectora en l'organisme.

No obstant això, quan un gen té elevades marques de metilació, com succeeix amb l'ACE2 en les persones amb excés de pes, en general la seva expressió disminueix, detalla Crujeiras.

Una persona amb obesitat es troba en un estat inflamatori crònic de baix grau i, si a més l'acció del gen ACE2 està disminuïda, farà que la inflamació sigui major després de la infecció per covid-19.

Crujeiras assenyala que aquesta possibilitat es «correlaciona perfectament amb els resultats observats en el teixit adipós visceral» i la seva implicació en el desenvolupament d'altres malalties relacionades amb l'obesitat com la cardiovascular, la diabetis o el càncer.

L'experta indica que les marques de metilació podrien ser un biomarcador per a conèixer el risc d'una persona amb obesitat a patir covid-19 severa, perquè el mateix patró observat en el teixit adipós s'ha vist en els leucòcits i pot detectar-se amb una mostra mínimament invasiva de sang.

L'estudi s'ha realitzat en col·laboració entre altres, amb els Instituts de recerca biomèdica de Màlaga (IBIMA) i de Girona (IdIBGi); l'Institut de Recerca de les Illes Balears (IdIsBa); el Lucio Lascaray i Bioaraba de Vitòria; l'Institut de Recerca Sanitària de la Universitat de Navarra (IdisNA) i el Centre de Recerca d'Endocrinologia i Nutrició de la Universitat de Valladolid.

tracking