Diari Més

Descobreixen la causa del deteriorament dels implants cardíacs d'origen animal

Un estudi liderat des de Barcelona obre la via a tractaments que evitin els problemes en els transplantaments

Un moment de la intervenció.

Bellvitge realitza una intervenció pionera en el món en un cor trasplantatHospital Bellvitge

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi liderat, entre altres centres internacionals pel IDIBELL i l'Hospital Universitari de Bellvitge, ha descobert que dos anticossos són els responsables de desencadenar la resposta immunitària que provoca eldeterioramentdels implants cardíacs d'origen animal.

El treball, publicat en la revista científica "Nature Medicine", obre la porta al disseny de noves estratègies que permetin detenir la deterioració, ha subratllat aquest dijous l'Institut de Recerques Biomèdiques de Bellvtige (IDIBELL) en un comunicat.

En concret, l'estudi revela que les vàlvules cardíaques fetes a partir de teixit animal, que acostumen a ser la millor opció en cas de necessitar un reemplaçament, acaben deteriorant-se al cap d'uns deu o quinze anys a causa de dos anticossos que apareixen de manera natural en els humans.

Aquests anticossos reconeixen molècules del teixit animal de la vàlvula com no pròpies i inicien una resposta inflamatòria que l'acaba danyant.

S'estima que el 2% de la població occidental necessitarà el reemplaçament d'una vàlvula cardíaca en el transcurs de la seva vida.

El treball ha estat coliderat amb altres centres de recerca internacionals pel cap de grup de recerca IDIBELL i cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital de Bellvitge, Rafael Mañez, que durant anys ha coordinat un programa pioner en el camp del xenotrasplantament (el trasplantament de cèl·lules, teixit o òrgans d'una espècia a una altra).

Coneixent les causes de la deterioració, els investigadors proposen produir les vàlvules a partir de teixit d'animals modificats genèticament que no expressin les molècules que reconeixen els dos anticossos i allargar així la seva durada.

«Ja s'han generat porcs que no expressin algunes d'aquestes molècules concretes, és un exemple el donant de cor del primer trasplanti porc-humà que acaba de tenir lloc a Maryland (els EUA): tenim la tecnologia per a crear-ho, només caldria provar-ho en aquest context», ha subratllat Mañez.

En aquesta recerca s'han estudiat gairebé 1.700 pacients de tota Europa, als quals s'ha realitzat un seguiment de la seva evolució en els quinze anys posteriors al recanvi valvular.

El gran nombre de persones incloses en aquesta cohort internacional ha permès detectar que aquests pacients presenten un augment significatiu d'aquests anticossos en qüestió un mes després de la implantació i creen dipòsits d'anticossos en les mateixes vàlvules.

D'altra banda, l''spinoff, la filial, sorgida de l'IDIBELL RemAb Therapeutics ha dissenyat un tractament que elimina de manera selectiva i innòcua un dels anticossos desencadenants de la deterioració de les vàlvules biològiques.

Aquest compost ha mostrat la seva eficàcia en les proves preclíniques i enguany s'iniciarà un assaig per a testar-lo en humans.

«Administrar aquest tractament a les persones que se'ls ha implantat una vàlvula biològica seria una bona solució per a ampliar la seva vida mitjana», ha destacat Mañez.

Ha afegit que la troballa també suposa una nova alternativa per a les persones joves que necessiten un reemplaçament valvular.

Per a aquests pacients les vàlvules biològiques no són una bona opció, ja que cada deu anys haurien de sotmetre's a una cirurgia d'alt risc, la qual cosa els obliga a utilitzar vàlvules mecàniques metàl·liques, que són permanents però requereixen l'administració d'anticoagulants per a tota la vida.

El tractament amb anticoagulants ha de realitzar-se sota un estret seguiment mèdic i implica el risc de sofrir una hemorràgia descontrolada.

«Poder optar a les vàlvules biològiques suposaria una clara millora en la seguretat i la qualitat de vida d'aquests pacients més joves, a més d'un estalvi de recursos per als sistemes de salut», ha subratllat.

tracking