Diari Més

Així afecta dormir poc a l'aparició de l'Alzheimer

Un grup d'investigadors dels EUA ha trobat que relaciona aquests dos factors

El canvi de rutines pot acabar alterant els horaris de descans.

No n'hi ha prou amb dormir, cal fer-ho béFreepik

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Molts aspectes de l'alzheimer continuen sent un misteri, però el gran volum de recerca que es dedica a això ens acosta més a comprendre'ls cada dia. Per exemple, s'està avançant molt en el coneixement de les causes de la malaltia.

Així, un grup d'investigadors de l'Institut Politècnic de Nova York ha trobat un possible mecanisme que relaciona les plaques de beta-amiloide, un cos característic que es troba en els cervells de les persones amb alzheimer, amb la falta de somni.

El que conclouen aquests autors en un treball publicat en el mitjàPLoSGeneticsés, bàsicament, que les interrupcions en el somni podrien interferir en el mecanisme del nostre sistema immune per a eliminar les plaques de beta-amiloide en el cervell.

Més concretament, assenyalen que aquestes plaques podrien, en condicions normals, ser destruïdes pels macròfags, cèl·lules del nostre sistema immune encarregades d'eliminar material estrany en el cos, seguint els ritmes circadiaris (en essència, el ritme de l'alternança entre somni i vigília).

Per a comprovar si això és així, van extreure macròfags de la medul·la òssia de ratolins, i els van alimentar amb plaques de beta-amiloide (marcades amb tints fluorescents) a diferents hores del dia. En funció de les plaques que consumien, van poder elaborar un 'mapa' dels ritmes circadiaris dels macròfags.

Fins i tot, l'equip de científics va identificar una classe de proteïnes controlades pel ritme circadiari, anomenades sulfats d'heparan, que creuen que podrien assenyalar als macròfags quan eliminar les plaques de beta-amiloide.

Els autors opinen que entendre els mecanismes i els temps del procés d'eliminació de les plaques per part dels macròfags podria conduir-nos a nous tractaments per a alguns dels símptomes de la malaltia d'alzheimer. L'acumulació de plaques de beta-amiloide oscil·la en els cervells sans, però aquesta oscil·lació podria detenir-se quan som més majors, resultant en l'acumulació de més plaques. Per això, creuen que pot ser possible aconseguir impulsar aquesta oscil·lació en els malalts d'alzheimer.

Causa o símptoma

No obstant això, encara falta molt per comprendre referent a això. Per exemple, una qüestió controvertida entre els investigadors és si les plaques de beta-amiloide constitueixen una causa o un símptoma de la malaltia d'Alzheimer.

De fet, alguns tractaments que aconsegueixen eliminar aquestes plaques no han pogut acabar amb la resta dels símptomes de la malaltia. Encara així, aquests investigadors creuen que el descobriment podria tenir implicacions en qualsevol cas, ja que els macròfags també eliminen altres elements que s'han relacionat amb el desenvolupament de la malaltia, com són les fibres tortes de proteïnestau.

A més, sigui com sigui el rol precís que el beta-amiloide compleix en la malaltia, la veritat és que la formació de plaques és un clar factor de risc de la malaltia d'alzheimer.

Finalment, els autors conclouen assenyalant que aquestes troballes subratllen la importància de mantenir uns ritmes circadiaris consistents, així com el risc amplificat que podrien córrer els qui exerceixen determinades professions i torns de treball.

tracking