Diari Més

Un nou tractament per al càncer aconsegueix la remissió fins a una dècada després

Les troballes indiquen que la transferència adoptiva de limfòcits T podria ser una opció per a tractar la malaltia a llarg termini

Els nanomotors són capaços de moure's en un fluid, utilitzant diverses biomolècules com a combustible.

cos humà, cèl·lulesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la cerca de noves teràpies per al càncer, hi ha un camí obert que sembla especialment prometedor i en el qual se succeeixen els avanços a un ritme vertiginós. Parlem de la immunoteràpia, un enfocament cada vegada més popular gràcies als resultats que està oferint.

Així, per exemple, un treball publicat per la revista científica Nature ha reportat recentment haver aconseguit una remissió en la leucèmia de dos pacients que es manté fins a 10 anys després.

El tractament en qüestió s'emmarca dins de la línia de la immunoteràpia i més concretament dins de la transferència adoptiva de limfòcits T: una estratègia consistent a prendre cèl·lules immunes (específicament limfòcits T) del propi pacient, modificar-los perquè identifiquin i ataquin les cèl·lules tumorals, i tornar a transferir-los al pacient.

La idea porta ja un temps en desenvolupament, i aquesta no és la primera instància en la qual s'empra. És més: l'Administració de Menjar i Medicaments nord-americana (FDA)ja ha aprovat cinc d'aquestes teràpies (cadascuna d'elles es tracta d'una modificació per a atacar un tumor específic).

Amb tot, encara quedaven alguns dubtes sobre aquest tema. Per exemple, i encara que ja s'ha comprovat com dèiem el seu potencial en diverses instàncies, no és clar com respondran a aquesta mena de tractament diferents tipus de càncer amb diferents característiques. Igualment, no se sap amb seguretat durant quant temps es manté l'eficàcia de la transferència adoptiva de limfòcits T.

Una opció a llarg termini

És per aquest últim punt pel qual aquests resultats són tan esperançadors. I és que, tal com expliquen els autors del treball, el tractament no sols va aconseguir una remissió completa de la leucèmia dels dos pacients en 2010, sinó que més d'una dècada després aquesta remissió es manté.

El dubte que existia sobre aquest tema era si les cèl·lules modificades podrien sobreviure en el cos humà a llarg termini i per quant temps, per la qual cosa els investigadors han buscat aquestes mateixes cèl·lules en l'organisme del pacient. I, efectivament, les han trobat... però el tipus de cèl·lula que porta l'antigen que permet al sistema immune atacar el tumor ha canviat.

Específicament, en lloc de trobar les cèl·lules 'assassines' modificades, els autors han trobat cèl·lules 'ajudants', un tipus de cèl·lula la funció de la qual és ajudar a activar la resta del sistema immune.

Aquests resultats indiquen que és possible que la teràpia sigui efectiva a llarg termini, i fins i tot que el propi sistema immune és capaç de 'assimilar-la' i mantenir una protecció duradora enfront del càncer objectiu del tractament.

Aquesta estratègia d'immunoteràpia contra el càncer està cada vegada està més prop de ser àmpliament accessible per a milers de pacients de càncer a tot el món.

tracking