Diari Més

Dissenyen un nou sistema de detecció del càncer de mama que acaba amb les falses alarmes

Consisteix en una sèrie de proves per puntuar el risc de patir la malaltia de forma personalitzada

L'estudi obre la porta en un futur a noves estratègies combinades d'immunoteràpia i tractaments en càncer de mama HER2+.

La localització i activitat de les cèl·lules immunes, claus per tractar un tipus de càncer de mamaVall d'Hebrón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de les millors eines que té la ciència mèdica en la lluita contra el càncer és la detecció precoç i precisa. Per això, es dediquen molts esforços per a millorar la diagnosi.

Ara, s'ha conegut que oncòlegs britànics han dissenyat un nou sistema de detecció de càncer de mama, que substituiria a l'actual, que està en vigor des de fa 30 anys.

L'objectiu és acabar amb les falses alarmes millorar les ràtios de detecció actuals. Entre altres mesures, es contempla convidar a les dones a fer-se la seva primera mamografia a l'edat de 40 anys, deu abans del que es fa ara, almenys en el sistema públic de salut al Regne Unit.

A més, en lloc d'un sol escaneig, se'ls oferiria una sèrie de proves per a determinar una puntuació de risc de càncer de mama personalitzada, i els resultats s'usarien per a decidir quan haurien de sotmetre's a un examen de detecció.

En els assajos actualment en curs, a les dones identificades com de baix risc (s'estima que una de cada cinc) se'ls diu que no és necessari que tornin fins dins de quatre anys. En canvi, es convida a les dones amb major risc a realitzar-se exploracions més freqüents.

La detecció del càncer de mama s'ofereix actualment a totes les dones al Regne Unit amb edats compreses entre els 50 i els 70, cada tres anys. El nou programa té com a objectiu detectar el càncer en les etapes més primerenques, abans que es puguin notar els embalums i quan és més probable una cura.

Els problemes dels mètodes actuals

No obstant això, alguns experts han criticat durant molt de temps els mètodes utilitzats. Les mamografies llancen falsos positius en aproximadament tres de cada 100 dones, la qual cosa genera preocupacions innecessàries.

Un altre problema és la densitat mamària, el terme utilitzat per a descriure la proporció de teixit gras, glandular i fibrós dins de la mama, i que també representa un problema.

Les dones joves tendeixen a tenir sins densos, amb major quantitat de teixit glandular i fibrós, i menor quantitat de greix. El teixit mamari dens apareix blanc en les radiografies, igual que els tumors, la qual cosa fa que la mamografia sigui més difícil d'interpretar.

La recerca suggereix que les exploracions poden passar per alt fins al 40% dels tumors en els sins densos, donant un resultat fals negatiu.

Els metges també diuen que les proves de detecció de sins condueixen al descobriment de petits tumors en etapa primerenca que tal vegada mai creixen o causin problemes. La dificultat que enfronten els equips mèdics és que és impossible saber quin d'ells progressarà i quin no, per la qual cosa tots reben tractament.

Això significa cirurgia i possiblement radioteràpia, quimioteràpia i altres tractaments farmacològics. En alguns casos, aquestes intervencions poden haver-se administrat innecessàriament.

tracking