Diari Més

Recerca

Dissenyen nanocàpsules amb micro ARN per introduir-lo a les cèl·lules i tractar malalties

Un estudi mostra que l'administració de petites molècules permet alterar la propagació de cèl·lules tumorals

ICMAB researchers Mariana Köber and Nora Ventosa / ICMAB

Dissenyen nanocàpsules amb micro ARN per introduir-lo a les cèl·lules i tractar malaltiesICMAB

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip d'investigadors ha dissenyat unes novesnanocàpsules, lesnanovesícules, que permeten encapsular una molècula (micro ARN) per administrar-la en el tractament de tumors. Segons els resultats de l'estudi, publicat a la revista Smalli en un especial de la revista AdvancedMaterials, aquestes petites molècules d'ARN permeten interferir en altres cadenes i alterar o interrompre la propagació de cèl·lules tumorals. Així, lesnanovesículesdissenyades pels investigadors poden acoblar-se amb elmicroARNi injectar-se per via intravenosa al cos per administrar-los en òrgans amb tumors, com el fetge o el pulmó, i tractar malalties com el càncer.

Segons Nora Ventosa, investigadora de l'Institut de Ciència de Materials (ICMAB-CSIC), un cop lliurat, el micro ARN interfereix en la proliferació cel·lular i redueix la taxa de creixement del tumor.

Concretament, l'estudi ha demostrat la funcionalitat de lesnanovesícules, també conegudescomquatsomes, en el lliurament de micro ARN en tumor extracranial sòlid comú en casos pediàtrics de càncer conegut com a neuroblastoma, un tipus de tumor responsable d'aproximadament el 15% de totes les morts per càncer pediàtric i que avui dia no compta amb teràpies per a pacients d'alt risc. Els resultats mostren que elsquatsomesprotegeixen el micro ARN de la degradació i augmenten la seva presència en tumors de fetge, pulmó i xenoempelts de neuroblastoma, entre d'altres. La investigació també mostra com lesnanovesículestenen unes propietats òptimes per encapsular micro ARN.

El treball ha comptat amb un equip multidisciplinari format per investigadors de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona, ICMAB-CSIC, el Valld'HebronResearchInstitute(VHIR)-UAB, l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), el BarcelonaInstituteofScienceandTechnology(BIST), la xarxaCIBERde Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), l'empresaNanomolTechnologiesSL, elTechnion- Institut de Tecnologia Israel i l'Institut de Sistemes Moleculars Complexos (ICMS).

tracking