Diari Més

Un estudi revela l'eficàcia de la vacuna de Moderna sobre la Pfizer

Tots dos sèrums protegeixen eficaçment contra la malaltia greu i la mort

Pla curt de la vacuna de Moderna.

La versió «modificada» de la vacuna Moderna protegeix de les variants de Sud-àfrica i BrasilACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La variantòmicrondel coronavirus ha vingut a demostrar que, malgrat que les vacunes són capaces d'evitar les defuncions i la malaltia greu en la grandíssima majoria de les persones, no eviten ara com ara el contagi. Amb tot, la protecció que atorguen els diferents sèrums no és exactament igual.

I és que, tal com reflecteix una recerca publicada en el mitjà especialitzatTheNewEnglandJournalofMedicine, l'eficàcia de cada vacuna es va afeblint amb el temps a ritmes diferents. Segons conclou aquest treball, hi ha una d'elles en aquest sentit surt victoriosa.

ModernavsPfizer

L'article compara la durada en el temps dels efectes de les vacunes dePfizer-BioNTech(BNT162b2)i Moderna (mRNA-1273), les dues empleades al país en el qual s'ha realitzat l'anàlisi, Qatar.

Emprant dades de les bases de dades nacionals sobre la covid-19, els autors van dissenyar dues cohorts de 192.123 persones cadascuna: la primera d'elles havia rebut dues dosis de Moderna i la segona dues dosis dePfizer.

Sobre aquests grups, van analitzar la incidència d'infeccions posteriors i la gravetat d'aquestes, a fi d'observar les diferències en la protecció que ofereix cadascun dels sèrums.

El que van trobar és que mentre que en el grup que havia rebut la vacuna de Moderna es van registrar 878 infeccions (succeïdes de mitjana uns 89 dies després de rebre la pauta completa), en el grup vacunat amb la deBioNTeches van registrar 1262, que passaven de mitjana 86 dies després.

A més, en la primera cohort només 3 d'aquestes infeccions van progressar acovidgreu, i cap a malaltia crítica o mort; en canvi, en la segona, van anar 7 les que es van agreujar i es va produir una mort.

Més efectes adversos en Moderna

Aquesta diferència en l'eficàcia (les persones vacunades ambPfizersemblen contagiar-se, per tant, un 44% més que les vacunades amb Moderna) no manca de contrapesos. I és que els autors de l'estudi també van registrar la prevalença d'efectes adversos de la vacunació, i aquests van ser lleugerament més freqüents entre els vacunats amb Moderna (a pesar que en tots dos casos els efectes secundaris greus tenen una incidència anecdòtica).

D'altra banda, i malgrat aquestes diferències (que, expliquen els investigadors, es deuen principalment a les diferències en la durada dels efectes dels sèrums) els autors de l'article recorden que l'eficàcia de totes dues vacunes va disminuint en el temps i per això pot ser necessari rebre, almenys, una tercera dosi.

Amb tot, sí que subratllen que malgrat aquests fenòmens observats totes les vacunes emprades han demostrat protegir eficaçment contra els aspectes més greus de la malaltia, evitant en la gran majoria de persones la malaltia severa i l'hospitalització. Per això, recorden que aquest tipus de recerques no han de minar la confiança en la vacunació i que és important complir amb les polítiques que s'estableixin en aquest àmbit.

tracking