Una imatge d'una dona embarassada.
CedidaActualitzada 27/01/2022 a les 16:11
La diabetis gestacional fa augmentar la capacitat de formar nous vasos sanguinis que tenen cèl·lules mare precursores fetals de la membrana amniòtica. Aquesta alteració funcional es relaciona amb més susceptibilitat del bebè a tenir malalties metabòliques en l'edat adulta. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi que ha fet un equip del CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la Universitat Rovira i Virgili (URV) que s'ha publicat a la revista 'Stem Cell Research & Therapy'.
Aquest tipus de diabetis és una alteració metabòlica, generalment transitòria, de l'embaràs que pot afectar el creixement i desenvolupament del fetus. Alhora fa augmentar el risc de tenir malalties cardiovasculars i metabòliques durant la vida. Afecta especialment la placenta, que s'encarrega de subministrar a les cèl·lules progenitores del fetus les substàncies que necessita per al desenvolupament correcte, especialment a la membrana amniòtica.
Aquestes cèl·lules duen a terme importants funcions de recanvi cel·lular i de regulació del sistema immunològic. «Entendre el que passa amb aquestes cèl·lules constitueix, a més, una manera indirecta d'estudiar el que té lloc en el fetus durant aquesta malaltia. Això permet entendre millor com els canvis que es produeixen podrien predisposar el bebè a tenir més risc de patir malalties en el futur», explica la Sonia Fernández-Veledo, investigadora del CIBERDEM i de l'IISPV, una de les coordinadores d'aquest estudi.
Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona
977 21 11 54Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus
977 32 78 43diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Amb la col·laboració de: