Diari Més

Societat

Cinc mil euros per repoblar un dels pobles més bonics d'Itàlia

Després de l'oferta, el poble no ha parat de rebre ofertes d'italians i estrangers, sobretot argentins

Imatge de Roseto Valforte, on volen aconseguir que vagin nuclis familiars per repoblar.

Cinc mil euros per repoblar un dels pobles més bonics d'ItàliaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després que l'alcaldessa de Roseto Valforte, un poble medieval del sud d'Itàlia considerat un dels més bells del país, oferís 5.000 euros a qui es traslladi amb l'objectiu de retornar la vida a aquest enclavament fantasma, el telèfon de l'Ajuntament no ha parat de sonar amb peticions d'italians i estrangers, «especialment de l'Argentina».

La «falta d'infraestructures i serveis» ha estat la principal causa que els habitants d'aquesta localitat de muntanya s'hagin anat marxant, malgrat el seu encant, en les últimes dues dècades i i que actualment els seus residents siguin menys de mil, explica a Efe la seva alcaldessa, Lucilla Parisi.

Les males connexions per a accedir al municipi, que es troba a 54 quilòmetres de capital provincial, Foggia, a la regió d'Apulia, el taló de la bota italiana, i les dificultats per a trobar treball en la zona han provocat que famílies senceres i els més joves escapessin dels seus bonics carrerons en cerca d'un futur millor.

Per a frenar la despoblació, Parisi va proposar unes ajudes de 5.000 euros amb l'objectiu de «que els 'rosetans' que van emigrar tornin», comenta, en explicar que des que es va anunciar la iniciativa, fa una setmana, ha rebut moltes peticions que encara no han pogut quantificar.

Encara que sí que té clar que a més del mostrat per ciutadans d'altres parts d'Itàlia, el major interès procedeix «especialment de l'Argentina», on és possible que en el passat haguessin emigrat alguns habitants de la localitat.

En qualsevol cas, la iniciativa cerca «atreure nous nuclis familiars per a augmentar la població en edat escolar» i conquistar als professionals que teletreballen, com a «professors universitaris o enginyers informàtics, que venen al poble en cerca de la tranquil·litat», va detallar.

A més d'aquestes ajudes, a les quals podran optar els nuclis familiars de més de tres persones que es mudin al poble, el govern municipal ha habilitat unes subvencions per als qui obrin un negoci.

Ambdues, de 5.000 euros per sol·licitant, s'aniran atorgant en ordre cronològic fins que s'aconsegueixi el límit de 50.000 euros.

Encara que els veïns d'aquest poble sí que disposen de «metge i escola, així com els serveis bàsics», les ajudes per a nous negocis van enfocades a obrir restaurants, botigues i «activitats artesanals com un forn, ja que el que hi havia al poble va tancar fa poc», comenta a Efe la regidora.

Les ajudes econòmiques proposades per Roseto Valforte destaquen per la seva quantiosa suma, encara que en els últims anys han sorgit altres iniciatives per a combatre la despoblació, que ha afectat la meitat dels habitants de més de mil pobles en les tres últimes dècades.

Així, per a contrarestar aquest degoteig de persones que marxen a ciutats més grans, 60 pobles italians estan venent cases per un euro amb la finalitat de reactivar la seva economia i la seva població, cada vegada menor i més envellida, a canvi que es recuperin els edificis dels habitatges, moltes vegades històrics.

Un d'ells és Sambuca di Sicília (sud), que enguany ha anat un pas més enllà col·laborant amb la plataforma internacional d'allotjaments Airbnb per a oferir una casa de disseny a una família totalment gratis, només a canvi que allotgin als turistes que vulguin conèixer el poble.

Aquest tipus d'iniciatives i ajudes, així com el creixent nombre de persones que teletreballen, són un nou impuls perquè els prop de 6.000 «pobles fantasmes» del país —amb una població inferior al miler d'habitants— no acabin desapareixent del mapa per sempre.

tracking