Diari Més

Un estudi determina que vacunar-se i infectar-se de la covid causa una 'superimmunitat' al virus

Els resultats assenyalen que l'ordre entre aquests dos factors no afecta la resposta del cos

Una infermera extraient les dosis d'una ampolleta de la vacuna d'AstraZeneca.

Els estats de la UE reprenen la vacunació amb AstraZeneca després de l'aval de l'EMAACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No hi ha cap diferència entre infectar-se amb coronavirus i després vacunar-se o vacunar-se i després infectar-se; en qualsevol dels dos casos, s'obté una resposta immunitària «molt robusta, sorprenentment alta», segons un estudi.

Aquests resultats es publiquen en la revistaScienceImmunologyi constaten que la vacunació abans o després de la infecció pel SARS-CoV-2 pot induir respostes d'anticossos neutralitzadors més forts que la vacunació sola.

«No hi ha cap diferència entre infectar-se i després vacunar-se, o vacunar-se i després contreure una infecció», afirmaFikaduTafesse, de la Facultat de Medicina de la Universitat de Ciències i Salut d'Oregon, els Estats Units.

Segons l'investigador, «en qualsevol dels dos casos, s'obtindrà una resposta immunitària molt, molt robusta, sorprenentment alta».

En tots dos, la resposta immunitària mesura va revelar anticossos igualment més abundants i més potents -almenys 10 vegades més potents- que la immunitat generada únicament per la vacunació, detalla un comunicat de la universitat.

L'estudi es va realitzar abans de l'aparició deòmicron, però els investigadors esperen que les respostes immunitàries híbrides siguin similars amb aquesta variant.

Per a arribar a les seves conclusions, van reclutar a 104 persones, totes empleades de la universitat (96 havien rebut la vacuna dePfizer/BioNTech, sis la de Moderna i dues la deJanssen/Johnson& Johnson).

Les van dividir en tres grups: 42 que es van vacunar sense cap infecció, 31 que es van vacunar després d'una infecció i 31 que van contreure la infecció després de la pauta de vacunació.

Els investigadors van prendre mostres de sang de cada participant i les van exposar a tres variants del virus viu del SARS-CoV-2.

Van descobrir que els dos grups amb «immunitat híbrida» generaven majors nivells d'immunitat en comparació amb el grup vacunat sense infecció.

Atès queòmicron, tremendament contagiosa, circula ara per tot el món, les noves troballes suggereixen -diuen els autors- que cada nou avanç de la infecció acosta potencialment la pandèmia al final.

En aquest punt, els investigadors creuen que moltes persones acabaran amb immunitat híbrida: amb el temps, el virus es toparà amb un grup cada vegada major d'immunitat humana.

Però recorden que milions de persones als Estats Units i a tot el món segueixen sense vacunar-se; amb la propagació deòmicronés probable que moltes persones no vacunades que ja estaven infectades tornin a enfrontar-se al virus.

Per a aquest grup, recerques anteriors ja havien revelat un nivell de resposta immunitària molt més variable que el de la vacunació, apunta BillMesser, qui agrega: «puc garantir que aquesta immunitat serà variable i que algunes persones obtindran una immunitat equivalent a la de la vacunació, però la majoria no».

«I no hi ha forma, sense proves de laboratori, de saber qui obté quina immunitat», per la qual cosa «la vacunació fa molt més probable que es garanteixi una bona resposta immunitària».

La recerca que es publica aquest dimarts és continuació d'un estudi de la mateixa universitat publicat al desembre que va descriure nivells extremadament alts de resposta immunitària després d'infeccions després de la vacunació, l'anomenada «superimmunidat».

«Aquests resultats, juntament amb el nostre treball anterior, apunten al fet que el SARS-CoV-2 pot convertir-se en una infecció endèmica majorment lleu, com una infecció estacional de les vies respiratòries, en lloc d'una pandèmia mundial», subratlla per la seva part MarcelCurlin, un altre dels autors.

tracking