Diari Més

L'exemple austríac: facilitar testos gratuïts no han aconseguit frenar la pandèmia

La costosa estratègia de fer les proves gratuïtes no ha evitat les altes hospitalitzacions ni l'afectació a la vida social

Imatge d'arxiu d'un carrer amb vianants a Austria.

L'exemple austríac: facilitar testos gratuïts no han aconseguit frenar la pandèmiaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mentre que fer-se un test de covid-19 és difícil o car en gran part del món, Àustria ofereix proves il·limitades gratuïtes a tots, una costosa estratègia que no ha evitat ni alts pics d'hospitalitzacions ni tancaments de l'economia i la vida social.

Amb 8,9 milions d'habitants, Àustria ha realitzat fins ara uns 140 milions de test PCR i d'antígens, més que països amb deu vegades més població, com Alemanya o Turquia, i se situa com el segon del món, després de Xipre, en proporció a la seva demografia: una mitjana de 15 test per persona.

La capital Viena, amb 1,9 milions d'habitants, ha desenvolupat una infraestructura capaç de realitzar gairebé 500.000 PCR gratuïtes al dia, més que tota la veïna Alemanya, amb 80 milions d'habitants.

Test, test i més test

En els col·legis austríacs els alumnes han de sotmetre's a tres test setmanals, tant PCR com a antígens, la qual cosa no obstant això no els eximeix de portar una màscara FFP2 a classe.

A Viena hi ha 30 punts i més de 250 farmàcies on fer-se una PCR gratuïta, el resultat de la qual reben en menys de 24 hores.

A més, en gairebé totes les regions del país la gent pot fer-se a la seva casa un número il·limitat de test PCR mitjançant gàrgares, que es lliuren en supermercats o drogueries i el resultat de les quals sol rebre's 12 hores més tard via correu electrònic.

L'Estat austríac es va gastar en test en 2021 uns 1.600 milions d'euros (1.800 milions de dòlars).

Una inversió que diversos experts veuen injustificada, a la vista que la incidència acumulada de contagis supera la mitjana europea, que el novembre passat va ser una de les més altes del món i que les hospitalitzacions han estat diverses vegades per sobre de les de països que realitzen molts menys test.

Despesa milionària, poc benefici

«Aquestes proves no selectives realment fan poc pel control de la pandèmia. Estem gastant milers de milions sense cap benefici real per a la salut», criticava recentment el cap de Medicina Interna en la Universitat de Medicina de Innsbruck, Günter Weiss, en declaracions a l'agència de notícies APA.

De fet, l'infectòleg adverteix que un resultat negatiu dona a la gent una «falsa seguretat» que pot fer que oblidi seguir altres precaucions, com rentar-se les mans o portar la màscara.

Per a Weiss, els test haurien de limitar-se, com a Espanya i altres països, a persones amb símptomes, per a facilitar el rastreig de casos.

Considera innecessari, per exemple, que persones amb tres dosis de la vacuna hagin de disposar d'un test negatiu per a accedir a esdeveniments de més de 2.000 persones, com estableix l'actual norma.

A més, els no vacunats han de presentar un test PCR de menys de 72 hores per a poder acudir al lloc de treball, una norma que es manté malgrat entrar en vigor al febrer la vacunació obligatòria per a tots els adults al país.

Thomas Czypionka, analista de polítiques sanitàries de l'Institut d'Estudis Avançats (IHS), considera que l'estratègia de test massius hauria d'haver estat més concentrada en àmbits específics.

«Una mesura de salut pública rares vegades és rendible si no està planejada metòdicament», explica a Efe en relació a la mala relació cost-benefici que, en la seva opinió, tenen els test gratis.

L'expert es refereix a la paradoxa que segurament són els qui compleixen les mesures de precaució els que més test es fan.

«En definitiva, es demostra que tots els test no van poder protegir-nos dels tancaments», diu en relació a les quatre fases, l'última al novembre de 2021, en les quals Àustria va haver de restringir la seva activitat econòmica, cultural i social.

Test vs vacunes

Per això insisteix que ja a l'estiu de 2021 el Govern hauria d'haver deixat d'oferir test gratuïts per a tots.

Czypionka creu que l'accés il·limitat a les proves va ser vist per molts com una alternativa a la vacunació, la qual cosa podria explicar el baix nivell d'immunització al país, davant el qual el Govern ha reaccionat imposant multes als no vacunats.

A més, des de novembre, només les persones vacunades o sanades tenen dret d'accedir a botigues no essencials, restaurants o teatres.

Viena defensa l'estratègia

Malgrat les crítiques, la ciutat de Viena insisteix a mantenir aquest servei públic.

«Si una quarta part de la població vienesa se sotmet a la prova en un sol dia, i el 98,8% s'alegra que el resultat sigui negatiu, no estic disposat a discutir ni un mil·límetre l'abolició d'aquest sistema», va dir aquesta setmana Peter Hacker, conseller de Sanitat del Govern regional de la capital austríaca.

Viena ha realitzat unes 33 milions de PCR, amb una ràtio de test per habitant 19 vegades més alta que la d'Espanya.

Cada PCR costa aquí entre 5 i 8 euros (6 i 9 dòlars) mentre que en un laboratori privat es paga uns 70 euros (80 dòlars).

L'actual expansió de la variant òmicron, molt més contagiosa encara que menys agressiva, reforça la tesi que la idea de test gratis per a tots no és eficient ni eficaç.

En diverses regions -menys Viena- els laboratoris estan desbordats, incapaços de gestionar i analitzar els test en 24 hores, davant la forta pujada dels casos -més del 70%- en set dies.

tracking