Diari Més

Salut

Els experts alerten de l'increment del càncer de pulmó entre les dones

Mentre la mortalitat s'ha reduït lleugerament en els homes, en les dones s'ha incrementat un 4,4%

La incidència del tabaquisme en els càncers en dones és cada vegada major.

Els experts alerten de l'increment del càncer de pulmó entre les donesFreepik

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mortalitat per càncer de pulmó continua avançant a Espanya esperonada per un major impacte entre el sexe femení, segons ha advertit aquest dimecres el Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) que ha demanat més recursos en prevenció i recerca.

Amb motiu del dia mundial contra el càncer, que se celebra el 4 de febrer, aquest grup d'experts ha recordat que la mortalitat per càncer de pulmó (22.000 espanyols van perdre la vida per aquesta causa en 2020) ha baixat lleugerament en homes però s'ha incrementat un 4,4% en dones respecte a 2019, encara que la mortalitat absoluta entre el sexe femení ha augmentat un 134% des de 2003.

Segons el GECP, l'accés dels pacients a la innovació és clau per a continuar avançant en supervivència. Des de l'entitat s'ha sol·licitat a l'Administració que el Sistema Nacional de Salut garanteixi l'accés universal dels pacients a teràpies innovadores independentment del seu lloc de residència.

«Sabem que tractar a un pacient en funció de les alteracions genètiques del seu tumor millora les seves expectatives de vida. No pot ser que hi hagi pacients que no estiguin accedint a aquests biomarcadors perquè el seu hospital no l'ofereix, no és ètic mantenir a pacients sense aquest tractament», ha assenyalat el president del GECP i oncòleg de l'hospital Porta de Ferro, Mariano Provencio.

Per a l'accés a aquesta teràpia personalitzada, des del GECP han llançat el projecte 'Atlas', una plataforma d'anàlisi massiva de biomarcadors que preveu arribar a 1.000 pacients.

Provencio també ha reclamat més recursos per a la investigació d'aquesta malaltia. «En l'actualitat, els pacients estan accedint a fàrmacs innovadors o alternatives terapèutiques gràcia a la labor de grups cooperatius com el GECP. És un tumor infrafinançat públicament en relació amb el seu impacte».

El president del GECP ha recordat que el càncer de pulmó és «una altra pandèmia» que cada any es cobra la vida de milers d'espanyols i ha apel·lat a millorar la prevenció primària, amb un major control del tabac i una legislació més restrictiva que l'actual.

tracking