Diari Més

La pastilla de Pfizer contra la covid està a punt d'arribar a Espanya

Sanitat estudia qui rebrà aquest tractament

Imagen del antiviral contra la covid desarrollado por Pfizer.

La píndola contra la covid de Pfizer podria causar greus efectes en combinar-se amb altres fàrmacs d'alt úsPfizer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És només qüestió de temps que el tractament en pastilla, Paxlovid, creat per Pfizer arribi a Espanya si tot segueix com ha estat previst. Aquest medicament, segons la farmacèutica, té una eficàcia de quasi el 90%. Així, es poden arribar a evitar els tipus graus de la malaltia si s'administra cinc dies després dels primers símptomes.

L'Agència de Medicaments de la Unió Europea i el Ministeri de Salut (EMA) han estat avaluant la seva autorització i ús per aquest dijous 27 de gener. Si s'arriba a autoritzar, el fàrmac, junt amb les vacunes, podrien suposar un punt d'inflexió per la pandèmia. A més, per part d'Espanya, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar la compra de 344.000 tractaments per aquest any.

Qui rebrà en un principi el tractament?

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris establirà l'accés al tractament prioritzant les condicions d'alt risc:

  • Pacients amb fibrosi quística.
  • Persones amb síndrome de Down amb més de 40 anys.
  • Pacients amb receptors de trasplantament de progenitors hematopoètics o CAR-T, en els dos anys després del trasplantament, en tractament immunosupressor o que tinguin EICH independentment del temps des del TPH.
  • Individus amb receptors de trasplantament d'òrgan sòlid.
  • Persones amb immunodeficiències primàries: combinades i de cèl·lules B en les que s'hagi demostrat absència de resposta vacunal.
  • Individus amb tractament immunosupressor amb immunomoduladors biològics: que han rebut en els tres mesos anteriors teràpia específica amb algun dels fàrmacs dels següents grups: fàrmacs anti CD20 o belimumab.

Té efectes secundaris?

Segons l'EMA, els efectes més comuns que s'han informat durant el tractament i fins 34 dies més tard de l'última dosi de Paxlovid són alteració del gust, vòmits i diarrea.

A més a més, els estudis de laboratori en animals van suggerir que l'administració d'altes dosis poden afectar el creixement del fetus, per la qual cosa no es recomana utilitzar aquest tractament durant l'embaràs i durant els períodes de lactància ha de ser interromput.

tracking