Diari Més

Judicial

L'Audiència de Madrid absol l'home que va fer una pintada sobre la tomba de Franco

La fiscalia demanava un any de presó per un delicte contra la llibertat de consciència

Instant en què l'artista pinta la tomba de Franco.

Pinten la tomba de Franco de color vermell amb un colom de la pau i el lema 'Per la llibertat'@PedroArmestre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secció primera de l'Audiència de Madrid ha absolt l'home que va fer una pintada sobre la tomba del dictador Francisco Franco el 31 d'octubre de 2018, quan encara estava enterrat al Valle de los Caídos. Es tracta d'Enrique T.C. -un artista gallec- que hi va escriure 'Per la llibertat' i va dibuixar un colom al costat. La fiscalia demanava un any de presó per un delicte contra la llibertat de consciència. L'Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos també sol·licitava condemna per danys a la tomba i la petició de presó ascendia a dos anys.

El tribunal considera que no se'l pot condemnar pel delicte contra la llibertat de consciència perquè va fer la pintada quan encara no havia començat la missa de la qual «ell deia no tenir coneixement».

Els magistrats consideren fonamental aquest fet perquè aquest delicte requereix «violència, amenaça, tumult o vies de fet, impedint, interrompent o pertorbant els actes, funcions o cerimònies» i s'ha descartat que fos així. «No consta el propòsit o intenció de lesionar la llibertat de consciència i els sentiments religiosos», diu la sentència, que destaca que la pintada va ser «contra la presència» de Franco al Valle delosCaídos» i no contra els sentiments religiosos dels assistents».

Pel que fa al delicte de danys a la tomba, els magistrats tampoc aprecien «profanació o violació de la tomba» i argumenten que «s'ha de partir del fet que es tracta d'una figura amb una trajectòria com a cap de l'Estat i la finalitat de l'acusat no era la del vilipendi de la seva persona com a tal, sinó la d'expressar una idea sobre la seva presència en el lloc, sense que concorri un ànim d'ultratge».

La sentència destaca que els danys «es redueixen a l'afectació estètica» i es poden recuperar» amb una simple neteja. Un vot particular ha defensat condemnar l'acusat per ambdós delictes i la resolució pot ser recorreguda al Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

tracking