Diari Més

Energia

La llum repunta aquest dissabte un 8% fins a arribar als 218,82 euros/MWh

És el segon dia de l'any amb el preu més elevat, només per darrere dels 223,16 euros/MWh registrats el passat dia 11

Un comptador de llum

El preu de la llum baixa un 41,4% aquest diumenge i se situa per sota els 120 euros per MWh per primera vegada el 2022ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu de l'electricitat en el mercat majorista (pool) ha pujat aquest dissabte prop d'un 8% fins a situar-se en 218,82 euros el megavat hora (MWh), el seu segon preu més alt de l'any.

Després d'aquesta pujada, el preu de la llum serà també un 8% més car respecte al dissabte passat, i gairebé triplica l'import que va marcar el pool fa just un any (78,42 euros), després del pas de la tempesta Filomena.

A més, el preu d'aquest dissabte, dia en què disminueix l'activitat econòmica i la demanda energètica és menor, serà el segon més elevat de l'any, només per darrere dels 223,16 euros/MWh registrats el passat dia 11.

El preu majorista superarà novament els 200 euros/MWh, un valor que s'ha aconseguit en prop del 80% dels dies de desembre i en nou de les quinze primeres jornades de gener.

Per franges horàries, el preu màxim per a aquest dissabte es registrarà entre les 18:00 i la 19:00, amb 267,03 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 193,04 euros/MWh entre les 4:00 i les 5:00 del matí.

En el que va de mes, el preu de l'electricitat se situa de mitjana en 185,16 euros/MWh, un 23% més barat que el valor de desembre, el mes més car de la història amb 239,17 euros/MWh, però un 66% superior al preu mitjà de 2021 (111,4 euros/MWh), el més elevat des que existeixen registres.

Els preus del mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament en el mercat lliure.

Per a esmorteir l'impacte que l'encariment de l'electricitat està tenint en els consumidors, el Govern ha prorrogat la rebaixa fiscal sobre els impostos que graven el rebut de la llum durant el primer quadrimestre de l'any.

L'escalada de preus que afecta gran part d'Europa es deu, entre altres factors, a l'encariment del gas als mercats internacionals, que s'empra en les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat en la majoria de les hores, i a l'augment del valor dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂).

tracking