Diari Més

Salut

Identifiquen el virus causant de l'esclerosi múltiple

Un estudi als EUA identifica el virus d'Epstein-Barr com a causant de la malaltia, però encara es desconeixen altres factors determinants

El descobriment permetrà avançar en la recerca d'una cura per la malaltia neurodegenerativa.

Identifiquen el virus causant de l'esclerosi múltiple

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi als Estats Units ha identificat el virus d'Epstein-Barr com a causant de l'esclerosi múltiple, una malaltia neurodegenerativa sense cura. La investigació realitzada per l'Escola de Salut Pública de Harvard amb més de 10 milions de soldats nord-americans ha publicat els seus resultats a la revista Science que aporten «proves convincents»d'aquesta causalitat. «És un gran pas perquè suggereix que la majoria dels casos d'esclerosi múltiple es podrien prevenir aturant la infecció», apunta Alberto Ascherio, un dels autors de l'estudi. L'esclerosi múltiple és una malaltia crònica del sistema nerviós que pot afectar les extremitats, la visió o la parla.

Segons explica l'Escola de Salut Pública de Harvard en un comunicat, «establir una relació causal entre el virus i la malaltia ha estat difícil perquè l'Epstein-Barr infecta aproximadament el 95% dels adults», mentre que l'esclerosi múltiple és «una malaltia relativament rara»que provoca símptomes uns 10 anys després de la infecció.

Per determinar el vincle, els investigadors van realitzar un estudi entre més de 10 milions d'adults joves en servei actiu a l'exèrcit dels Estats Units i van identificar 955 diagnosticats amb esclerosi múltiple durant el seu període de servei.

Els resultats indiquen que el risc d'esclerosi múltiple va augmentar 32 vegades després de la infecció pel virus d'Epstein-Barr, però no va canviar després de la infecció amb altres virus. Per això, els investigadors suggereixen que aquest virus seria la causa principal de la malaltia. Ara bé, com una minoria de persones infectades pel virus desenvolupa la malaltia, hi ha d'haver altres factors de risc.

tracking