Diari Més

Economia

El 2021 es va tancar amb un IPC del 6,5%, la taxa més alta a Espanya en 30 anys

La pujada de preus va tenir en l'electricitat i l'alimentació els seus factors determinants

Un passadís d'un supermercat.

supermercat, comerç, productes, preu, consum, client, establimentACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha rebaixat en dues dècimes la dada d'inflació al tancament de 2021 respecte al seu avanç de fa quinze dies, fins a situar-la en el 6,5%, que així i tot es converteix en la taxa més alta des de maig de 1992.

Així es desprèn de l'Índex de Preus de Consum (IPC) corresponent a desembre, divulgat aquest divendres, i que reflecteix un augment d'un punt respecte a la xifra de novembre (5,5%).

La pujada dels preus en comparació amb l'últim mes de 2020 torna a estar marcada pel fort encariment de l'electricitat, tal com ha ocorregut en els últims mesos, a la qual s'han sumat altres components com l'alimentació i el segment d'hotels, cafès i restaurants.

Concretament, l'electricitat es va disparar un 72% en taxa interanual, en contrast amb el repunt de novembre, quan va augmentar un 46%; sense tenir en compte les baixades d'impostos sobre la llum, la pujada seria del 96,8%.

En l'apartat d'energia i combustibles, el gas natural es va incrementar en un 11,3%, exactament el mateix percentatge que un mes abans, i tant el gasoil com la gasolina es van alentir al desembre fins a tancar l'any en el 24,6 i el 23%, respectivament.

Els aliments i begudes no alcohòliques es van encarir un 5%, gairebé dos punts per sobre de la dada de novembre, amb notables pujades en llegums i hortalisses, pa i cereals i carn.

Els preus en hotels, cafès i restaurants van créixer, per part seva, un 3,1%, una evolució a l'alça relacionada amb la caiguda dels serveis d'allotjament fa un any per la pandèmia.

A més de l'electricitat, els productes que més van pujar en 2021 van ser els combustibles líquids (45,4%), el butà i el propà (33,3%), els hotels i hostals (31,9%), altres olis (30,5%) i l'oli d'oliva (26,7%).

Del costat contrari, les caigudes més notables les van protagonitzar peatges i aparcaments (22,5%), seguits per telèfons mòbils (5,1%), transport de passatgers per mar (3,6%) i altres suports informàtics (2%).

L'IPC general reflecteix una escalada contínua des del mes de febrer, quan la inflació es va situar en el 0,0%, per a posteriorment anar pujant al 1,3% al març; al 2,2% a l'abril; 2,7% al maig i juny; 2,9% al juliol; 3,3% a l'agost; 4% al setembre; 5,4% a l'octubre; 5,5% al novembre, i finalment el 6,5% al desembre.

La inflació mitjana de l'exercici 2021 va aconseguir el 3,1%, la qual cosa suposa la xifra més alta en l'última dècada.

Per comunitats autònomes, Castella-la Manxa va registrar el major repunt d'inflació en taxa interanual amb un 7,6%, per sobre de Castella i Lleó (7,3%), Aragó (7,2%), Extremadura (7,1%) i La Rioja (7%); en l'extrem contrari es van situar Ceuta i Canàries, amb pujades per sota del 6%.

També va augmentar de manera significativa la inflació subjacent -indicador en el qual s'exclouen els preus dels aliments no elaborats i els productes energètics-, que va acabar desembre amb una taxa del 2,1%, quatre dècimes més que el mes anterior i un nou màxim des de març de 2013.

En taxa mensual, l'IPC de desembre es va situar en el 1,2%, quatre vegades més que al novembre (0,3%).

Quant a l'IPC harmonitzat, que permet fer comparacions amb altres països, va tancar en el 6,6% l'any, 1,1 punts per sobre de la dada d'un mes abans.

tracking